Vladimir Putin l-a convins pe premierul indian să construiască zece noi reactoare nucleare în cooperare cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin se află în India cu scopul de a consolida rolul Rusiei ca furnizor de încredere de resurse energetice în Asia. La finalul întrevederii cu premierul indian Narendra Modi, acesta a anunţat că India va construi zece noi reactoare nucleare pe teritoriul său, în cooperare cu Rusia.

Liderul de la Kremlin nu  a ascuns faptul că vizita sa va avea un accent puternic pe comerţ şi economie şi că discuţiile se vor axa pe dezvoltarea comerţului în domeniul produselor de înaltă tehnicitate, construirea de noi centrale nucleare în India, furnizarea de medicamente, produse alimentare, dezvoltarea în comun a zăcămintelor petroliere, inclusiv în Arctica. Şi, desigur, extinderea livrărilor de resurse energetice ruseşti în India.

Experţii ruşi şi indieni au discutat despre posibilitatea extinderii până în India a gazoductului Puterea Siberiei prin care urmează să fie livrate gaze ruseşti în China. Ce-i drept, preşedintele rus a admis, într-un interviu acordat agenţiei indiene de ştiri PTI, că „preţul de transport prin conductă ar putea fi semnificativ mai mare decât costul gazelor naturale lichefiate”. Prin urmare, deoca,dată se are în vedere extinderea exporturilor de gaze naturale lichefiate din Rusia în India.

Dar, premierul indian Narendra Modi a declarat,la finalul întrevederii cu preşedintele rus Vladimir Putin, la New Delhi, că au „convenit dezvoltarea unei viziuni ambţioase în domeniul energiei nucleare, cu cel puţin zece noi reactoare, iar aceasta va include fabricarea echipamentelor şi a componentelor în India", a preciyat Modi. 

Un reactor de fabricaţie rusă funcţionează deja la Kudankulam, în statul Tamil Nadu, în sud, iar altul urmează să fie dat în funcţiune, fiecare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi. 

Cele două ţări au încheiat în 2008 un acord interguvernamental pentru contruirea altor două noi reactoare în aceeaşi zonă. 

Rusia şi India au convenit joi identificarea unui nou loc pentru contruirea altor reactoare. 

Cele două ţări au mai anunţat încheierea a 16 acorduri, dintre care unul privind fabricarea în India a unuia dintre cele mai performante elicopetere ruse de atac, iar celelălalt privind fabricarea unor piese detaşabile pentru echipamentul militar în India. 

Rusia furnizează 70% din echipamentul militar al Indiei, primul importator mondial de armament convenţional. India are în vedere dezvoltarea propriilor capacităţi de producţie de armament. 

„Preşedintele“ Crimeei l-a însoţit pe Putin în India 

„Preşedintele“ Crimeei, teritoriul ucrainean anexat în martie de Rusia, a venit şi al în India cu preşedintelui rus Vladimir Putin. Serghei Aksionov a semnat la New Delhi, potrivit agenţiei RIA Novosti, un „memorandum de cooperare“ cu şeful organizaţiei Parteneriatul India-Crimeea Gul Kripalani, în vederea dezvoltării relaţiilor dintre India şi peninsulă în sectoarele farmaceutic, agricol şi turistic.

India nu participă la sancţiunile impuse de Occident Rusiei după anexarea de către armata rusă a Crimeei în urma unui referendum privind alipirea peninsulei la Federaţia rusă.

Aksionov preciza pe contul de Twitter că este membru oficial al delegaţiei care-l însoţeşte pe preşedintele rus.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite