VIDEO UPDATE Coreea de Nord a confirmat efectuarea unui nou test nuclear. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a efectuat marţi cel de-al treilea test nuclear, în contextul în care mai multe agenţii specializate în monitorizarea activităţii telurice din regiune au anunţat producerea unui seism artificial în nord-estul ţării comuniste.

UPDATE 10.32  Ministrul britanic de Externe William Hague a condamnat marţi noul test nuclear al Coreei de Nord şi a anunţat că doreşte un „răspuns puternic” din partea Consiliului de Securitate al ONU.

„Condamn puternic acest act care încalcă rezoluţiile 1.718, 1.874 şi 2.087 ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat şeful diplomaţiei britanice, citat într-un comunicat.

Marea Britanie „va încerca să iniţieze consultări de urgenţă cu partenerii săi din cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi îndeamnă la un răspuns puternic faţă de acest ultim eveniment", a adăugat el.

„Dezvoltarea de către Coreea de Nord a capacităţilor sale nucleare şi de rachete balistice constituie o ameninţare la adresa securităţii internaţionale şi regionale", a continuat Hague, denunţând "provocări repetate".

În opinia ministrului britanic, Coreea de Nord trebuie „să opteze", şi anume fie „încetează dezvoltarea programelor sale nucleare şi de rachete balistice şi revine la masa negocierilor, fie se expune unei izolări mai mari şi unor noi acţiuni din partea Consiliului de Securitate şi comunităţii internaţionale".

UPDATE 10.21  Explozia detectată marţi în Coreea de Nord în urma unui test nuclear subteran a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, a precizat Agenţia pentru controlul testelor nucleare de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), cu sediul la Viena, transmite AFP.
Potrivit Organizaţiei Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBTO), precedentul test nuclear realizat în 2009 de Coreea de Nord a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter.

UPDATE 10.04 Preşedintele american Barack Obama a denunţat marţi testul nuclear "provocator" efectuat de Coreea de Nord, care nu face ţara "mai sigură", şi a îndemnat la o acţiune internaţională "rapidă" şi "credibilă" din partea comunităţii internaţionale, relatează AFP.

"Statele Unite vor continua totodată să adopte măsurile necesare pentru a se apăra (atât pe sine), cât şi pe aliaţii noştri. Vom consolida coordonarea strânsă cu aliaţii şi partenerii noştri", declară el, citat într-un comunicat.

"Aceste provocări nu fac Coreea de Nord mai sigură", denunţă Obama, răspunzând Phenianului, care a anunţat că a efectuat al treilea test nuclear, "cu succes", cu scopul de a "proteja securitatea naţională şi suveranitatea" ţării "împotriva ostilităţii continue din partea Statelor Unite".

"Departe de a atinge scopul afişat, de a deveni o ţară puternică şi prosperă, din contră, Coreea de Nord s-a izolat şi mai mult şi şi-a sărăcit poporul încercând, cu rea credinţă, să se doteze cu arme de distugere în masă şi cu vectori pentru acestea", adaugă preşedintele american.


UPDATE 10.01 Un diplomat ONU a apreciat, sub protecţia anonimatului, că gestul nord-coreenilor este "o adevărată sfidare la adresa chinezilor". Beijingul, singurul mare aliat al Phenianului, l-a îndemnat pe vecinul său comunist să nu efectueze al treilea test nuclear.

Potrivit acestui diplomat, Beijingul, Moscova şi Washingtonul s-au concertat de câteva zile şi "se vor înţelege rapid asupra faptului că se impune o acţiune fermă".

Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă.

Până acum, exista o incertitudine cu privire la capacitatea regimului comunist de a dezvolta un focos nuclear pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.

În cazul în care Phenianul a reuşit, într-adevăr, să creeze o bombă miniaturizată, datele problemei se schimbă radical. Cu atât mai mult cu cât nord-coreenii au reuşit, la începutul lui decembrie, să lanseze în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune, un progres semnificativ în cadrul tehnologiei lor balistice.

Ministerul sud-coreean al Apărării estimează la şase-şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de numai o kilotonă în cazul testului din 2006 şi între două şi şase în cazul celui din 2009. Bomba atomică utilizată de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.

UPDATE 9.45 Rusia condamnă testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord, apreciind că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marţi o sursă diplomatică pentru agenţia Interfax, relatează AFP.

"Condamnăm aceste acţiuni ale Coreei de Nord şi considerăm, la fel ca în cazul lansării unei rachete balistice efectuate anterior, că este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a declarat această sursă.

UPDATE 9.44 Coreea de Sud convoacă de urgenţă astăzi Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu presupusul test nuclear din Coreea de Nord.

UPDATE Coreea de Nord a confirmat că a efectuat „cu succes“ marţi al treilea test nuclear, o operaţiune confirmată şi de către Ministerul Apărării vecinului şi inamicului său, Coreea de Sud, relatează AFP.

„Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes", a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să „apere securitatea naţională şi suveranitatea" ţării „împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite".

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord este un dispozitiv „miniaturizat", a anunţat agenţia oficială KCNA, relatează AFP. „Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor", potrivit agenţiei oficiale.


Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 grade a fost detectat în Coreea de Nord, unde se află complexul Punggye-ri utilizat pentru testele nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11.57, adică 02.57 GMT.

Centrul american de geofizică a înregistrat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere a activităţii terestre din Japonia, China şi Coreea de Sud. Potrivit USGS, epicentrul s-a aflat la circa un kilometru adâncime. Centrul pentru seisme din China a anunţat că suspectează că mişcarea telurică a fost de fapt o explozie.

În Japonia, agenţia de meteorologie a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord. Dacă ipoteza unui nou test va fi confirmată, acesta va fi cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord după cele din 2006 şi 2009.

La momentul difuzãrii ştirii, Ministerul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial de la Seul încercau sã verifice dacã a avut loc într-adevãr o detonare nuclearã. Phenianul a avertizat la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să facă un nou test, explicând cã acesta va fi un rãspuns direct la adoptarea unei noi rezoluţii de cãtre Consiliul de Securitate ce i-a impus sancţiuni extinse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite