VIDEO Un milion de credincioşi se află la Roma, pentru beatificarea lui Ioan Paul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni s-au strâns încă de la ivirea zorilor în Piaţa Sf. Petru din Roma, pentru a ocupa un loc bun la Liturghia în cadrul căreia Papa Benedict va oficia ceremonia de beatificare a predecesorului său.

UPDATE 12:19 Papa Benedict al XVI-lea a spus către mulţime: "Papa Ioan Paul al II-lea este cu voia lui Dumnezeu un "Fericit".

UPDATE 12:10 Presa confirmă prezenţa a peste un million de turişti la Roma

Ce înseamnă beatificarea

UPDATE 12:03 S-a cântat imnul Papei Ioan Paul al II-lea: "Nu vă fie frică! Deschideţi larg porţile lui Hristos"

UPDATE 11:58 La finalul slujbei mii de credincioşi au îngenunchiat

UPDATE 11:50 Prin mesaje în toate limbile se cere liniste pentru a se citit "Gloria"

UPDATE 11:42 Papa Ioan Paul al II-lea a fost proclamat "Fericit"

UPDATE 11:38 Mulţimea aplaudă furtunos la sfârşitul biografiei Papei Ioan Paul II

image

UPDATE 11:35 A fost dezvelită fotografia Papei Ioan Paul al II-lea

UPDATE 11:28 42 de persoane au ajuns la spital şi alte 408 au solicitat intervenţia salvării. Cele mai multe persoane s-au plâns de disconfortul produs de aglomeraţie.

UPDATE 11:20 Papa Benedict al XVI-lea a început slujba beatificării într-un altar amplasat în curtea Bisericii Sf Petru.

UPADTE 11:19 A început ceremonia.

UPDATE 11: 13 Papa Benedict al XVI-lea a sosit în Piaţa Sf Petru, acesta poartă veşmintele ce au aparţinut Papei Ioan Paul al II-lea

UPDATE 11:10 Ceremonia beatificării Papei Ioan Paul al II-lea are loc la Vatican, dar în toată lumea au fost organizate ceremonii de celebrale. Catolicii se roagă pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

UPDATE 10:51 În aşteptarea începerii liturghiei, preşedintele Republicii stă de vorbă cu premierul Silvio Berlusconi

image

UPDATE 10:41 Transportul public este dat peste cap

UPDATE 10:39 Zona este plină de turişti, cei care nu mai au loc sunt invitaţi să urmărească ceremonia pe ecralele gigant amplasate în principalele zone ale Romei

UPDATE 10:31 Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a sosit la Vatican

UPDATE 10:21 Pasagerii şi angajatii aeroportului Leonardo da Vinci din Roma pot urmării ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II lea printr-un ecran amplasat in sala mare a Terminalului 1

UPDATE 10:17 Primul ministru Silvio Berlusconi a ajuns la Vatican însoţit de subsecretarul Giani Letta.

UPDATE 10:15 Grupuri de pelerini cu bannere şi steaguri se îndreaptă spre Piaţa Sf Petru, străzile laterale sunt pline de oameni.

UPDATE 10:06 Au sosit şi reprezentanţi ai Statelor Unite şi Rusia

UPDATE 10:00 Aproximativ 90 de delegaţii sunt aşteptate la Vatican, printre care şi cinci familii regale din Belgia, Liechtenstein, Luxemburg, Spania şi Marea Britanie.

UPDATE 09:23 Oraşul este gol, cu excepţia drumurilor care duc la Vatican. Străzile Romei sunt pline de pelerini care merg în zona San Pietro.

UPDATE 09:00 2.300 de fotografi şi jurnalişti din întreaga lume sunt prezenţi la marea ceremonie.

Credincioşii au venit în număr mare, cu steaguri naţionale, acesta fiind cel mai mare eveniment de la Vatican, după ce în urmă cu şase ani, moartea Papei Ioan Paul al II-lea a strâns milioane de oameni în Piaţa Sf. Petru.

image

Vedeţi aici o galerie foto cu pelerinii strânşi în Piaţa Sf. Petru

Sâmbătă seară, circa 200.000 de catolici au luat parte la un priveghi în memoria papei Ioan Paul al II-lea, ţinut la Circus Maximus, din Roma. Câteva biserici din Roma au lăsat uşile deschise pe parcurul întregii nopţi, pentru a le oferi pelerinilor un loc în care să se roage, informează Reuters.

La ceremonia de beatificare va participa şi măicuţa Marie Simon-Pierre Normand, o călugăriţă franceză care a suferit de boala Parkinson şi a cărei vindecare inexplicabilă a fost atribuită lui Papei Ioan Paul, miracol ce permite beatificarea, adică trecerea în rândul fericiţilor bisericii, aflaţi pe o treaptă inferioară sfinţilor. Pentru a fi declarat sfânt, Vaticanul ar trebui să-i mai atribuie un miracol lui Ioan Paul.

Aproximativ 90 de delegaţi oficiali din întreaga lume, inclusiv membrii a cinci familii regale europene şi 16 de şefi de stat, vor participa la beatificare. Printre cei care se află la Roma pentru eveniment se află şi liderul Zimbabwe Robert Mugabe, vizat de o interdicţie de călătorie în Uniunea Europeană, dar Vaticanul - un stat suveran - nu este membru al blocului. Şi ministrul român de externe, Teodor Baconschi, va participa duminică la ceremonia de beatificare, ce va avea loc la basilica San Pietro de la Roma.

Sicriul fostului suveran pontif a fost exhumat de vineri din cripta de sub basilica San Pietro, pentru a fi amplasat în faţa altarului.  Acesta va rămâne acolo după ceremonia de beatificare, pentru ca cei care doresc, să îl viziteze. Acesta va fi apoi mutat într-o nouă criptă de sub altarul dintr-o capelă laterală.

VIDEO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite