VIDEO Tensiuni tot mai mari între Moscova şi Londra: ruşii îi acuză pe britanici de înscenarea atacului chimic din Douma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reprezentant al Ministerului rus al Apărării susţine că afirmaţiile cu privire la desfăşurarea unui atac chimic în Douma, Siria, sunt false şi fac parte dintr-un scenariu al Marii Britanii. Oficialul rus spune că informaţiile sale provin de la localnici.

Igor Konaşenkov, un purtător al Ministerului rus al Apărării, respinge acuzaţiile aduse de occidentali regimului lui Bashar al-Assad cu privire la efectuarea unui atac chimic în Douma pentru alungarea rebelilor din acest oraş situat la zece kilometri de Damasc, capitala Siriei.

Potrivit lui, nu există urme de folosire a unor produse chimice în Douma.

Mai mult, Konaşenkov susţine este vorba despre turnarea unei înregistrări cu un presupus atac chimic.

„Am reuşit să găsim participanţi la turnarea acestei înregistrări şi să-i interogăm. Astăzi prezentăm interviuri cu aceste persoane. Locuitori din Douma au relatat în detaliu cum s-a făcut punerea în scenă şi în ce episoade au fost implicaţi“, a spus oficialul rus.

Konaşenkov susţine că persoane absolut necunoscute au intrat în spital echipate cu camere şi au strigat că are loc un atac chimic. Panicată, lumea a început să verse apă peste victime, iar necunoscuţii au filmat scena, după care au dispărut şi au prezentat-o ca dovadă.

El acuză direct Marea Britanie de implicare în acest caz.

El mai spune că Rusia a avertizat încă din martie asupra unui astfel de scenariu, iar Căştile Albe siriene au fost presate vinerea trecută, cu o zi înainte de atac, pentru a recunoaşte folosirea armelor chimice a doua zi.

Intervenţia lui Igor Konaşenkov are loc după cea a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a afirmat că atacul chimic din Douma este o înscenare cu  implicarea serviciilor secrete ale unui stat aflat „în prima linie a campaniei rusofobe“.

Conform Căştilor Albe, cel puţin 43 de persoane au fost ucise sâmbăta trecută într-un atac chimic în Douma.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat joi pe Bashar al-Assad că a folosit arme chimice în atacul purtat de forţele sale sâmbăta trecută la Douma.

Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa iau în calcul să atace regimul Assad în urma acestui presupus atac chimic.

Preşedintele american Donald Trump a trimis un grup naval către Siria, în timp ce premierul britanic Theresa May a ordonat submarinelor Navei Regale să se poziţioneze la o distanţă care să permită lansarea unor atacuri împotriva unor obiective ale regimului de la Damasc.

În acest context tensionat, Rusia şi-a repoziţionat navele din Marea Mediterană.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite