VIDEO Papa Francisc în Bolivia. Suveranul Pontif a băut ceai din frunze de coca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Boliviiei, Evo Morales împreună cu Papa Francisc
Preşedintele Boliviiei, Evo Morales împreună cu Papa Francisc

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, l-a primit, joi, pe aeroportul din El Alto pe Papa Francisc cu săculeţul artizanal conţinând frunze de coca - „chuspa“ - de tradiţie andină. De aici, cei doi au mers la palatul prezidenţial, unde liderul Bisericii Catolice a primit un cadou inedit - un crucifix format din simbolul comunist secera şi ciocanul.

La ceremonia de sosire pe aeroportul oraşului El Alto, Morales l-a primit pe Papă la scara avionului şi i-a înmânat săculeţul artizanal în care indigenii quechua şi aymara transportă frunzele de coca pe care le mestecă pentru a-i ajuta, între altele, la combaterea răului de înălţime.

Papa Francisc a băut un ceai făcut din frunze de coca, muşeţel şi anason, în avionul cu care a călătorit miercuri din Ecuador spre Bolivia, potrivit unei stewardese care l-a servit, relatează CBS News.

Ceaiul din frunze de coca este un remediu comun pentru răul de altitudine în munţii Anzi. Aeroportul din La Paz, situat la peste 3.900 de metri deasupra nivelului mării, este cel mai înalt din lume.

"Mi-a cerut trimate, care este de asemenea foarte comun în Argentina", ţara de origine a Papei, a declarat stewardesa care l-a servit la bordul avionului aparţinând companiei aeriene de stat Boliviana de Aviacion.

Înainte de aterizarea în La Paz, jurnaliştii care călătoresc alături de Papa Francisc au primit de asemenea "trimate", precum şi ceai făcut doar din frunze de coca, având un gust similar ceaiului verde.

Frunzele de coca sunt principalul ingredient al cocainei, dar mestecarea lor sau consumul sub formă de infuzie sunt legale şi răspândite în America de Sud.

Papa Francisc a fost întâmpinat de garda de onoare şi de sute de oameni pe aeroportul din capitala Boliviei. A fost îmbrăţişat de preşedintele Evo Morales, după care cei doi le-au vorbit credincioşilor adunaţi pe aeroport.

„Frate Papă, Biserica a fost folosită în multe momente istorice pentru dominaţie, subversiune şi opresiune. Acum, bolivienii te întâmpină cu bucurie şi speranţă în suflet”, a spus preşedintele Boliviei.

La fel de bucuros de vizită a părut să fie şi Suveranul Pontif, care a avut un mesaj pentru liderul bolivian. El i-a transmis că Biserica Catolică trebuie să joace un rol mai important în această ţară, în contextul în care, din 2009, statul sud-american a fost transformat într-unul laic.

Papa Francisc şi Evo Morales au mers apoi la palatul prezidenţial, unde liderul Bisericii Catolice a primit un cadou inedit - un crucifix format din simbolul comunist secera şi ciocanul.

Este vorba de un crucifix asemănător celui creat de Luis Espinal, un călugăr iezuit asasinat în 1980.

papa crucifix

Vaticanul a precizat că Suveranul Pontif, în vârstă de 78 de ani, nu petrece mai mult de patru ore în La Paz, pentru a evita consecinţele negative ale altitudinii. Francisc a rămas fără un plămân în copilărie, în urma unei infecţii.

În cursul ceremoniei de primire de la aeroport Papa le-a cerut bolivienilor, cei mai săraci sud-americani, să construiască o societate care nu îi abandonează pe cei săraci şi dezavantajaţi. El a adăugat că Biserica Catolică trebuie să continue să joace un rol important în ţară.

Mesajul nu i-a scăpat lui Morales, un amerindian a cărui relaţie cu Biserica Catolică a fost combativă. O nouă Constituţie adoptată în 2009 a făcut Bolivia stat laic, iar la ceremoniile oficiale, ritualurile catolice au fost înlocuite de cele andine, care o venerează pe zeiţa Pachamana.

Dar Morales s-a declarat un admirator al Papei Francisc, afirmând săptămâna trecută că el şi Suveranul Pontif au viziuni comune privind domeniul politic, social şi economic.

După ceremonia de întâmpinare, Papa l-a vizitat pe Morales la Palatul Prezidenţial, înainte de a se adresa liderilor politici, civici şi culturali. El a plecat apoi spre Santa Cruz, în sudul ţării.

Capitala La Paz se află la peste 3.000 de metri deasupra mării, în timp ce oraşul El Alto este plasat la peste 4.000 de metri, înălţimea fiind una din preocupările acestei vizite.

O echipă medicală şi un pneumolog specialist în probleme respiratorii la altitudine îl va însoţi permanent pe Suveranul Pontif. 
 

Vineri, liderul Bisericii Catolice se va afla în Paraguay, ultima etapă a turneului sud-american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite