VIDEO Papa Benedict XVI a sosit în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Benedict XVI a sosit în Liban vineri în contextul tulburărilor care au loc în aceste zile în Orientul Mijlociu, din cauza unui film anti-islam produs în SUA.

Vizita de trei zile vine în contextul războiului din ţara vecină, Siria, şi al atacurilor care au loc asupra ambasadelor occidentale din întreaga lume arabă.
Papa a spus că importul de arme de către Siria, ţară aflată în război civil, este un mare "păcat". Rebelii sirieni au cerut transporturi de arme pentru a putea lupta cu regimul.

« Am venit în Liban cu un mesaj de pace. Ca prieten al lui Dumnezeu şi al oamenilor", a spus Papa la sosirea sa la Beirut. Papa a lăudat revoltele din Primăvara arabă, care au răsturnat patru mari dictatori.
"Există o dorinţă de democraţie, de libertate, de cooperare, pentru o identitate arabă reînnoită" a spus el. Suvernaul pontif a fost întâmpinat de preşedintele libanez, Michel Suleiman, şi mai mulţi lideri religioşi creştini şi musulmani.

Autorităţile libaneze au luat măsuri de securitate sporită, suspendând permisele de port armă pentru toţi cetăţenii cu excepţia gărzilor de corp ale politicienilor. Libanul este ţara cu cel mai mare procent de creştini (aproape 40% din cei patru milioane de libanezi) şi este singura ţară arabă cu un şef de stat creştin. "Sperăm că vizita dumneavostră în Liban va aduce numai bine libanezilor şi oamenilor din regiune. Vă urăm bun venit pe un pământ sacru!", a declarat preşedintele Michel Suleiman.

Bun venit din partea Hezbollah

Soldaţi şi poliţişti au fost dispuşi de-a lungul străzilor către aeroport care sunt decorate cu steaguri libaneze şi ale Vaticanului, ca şi cu postere ale Papei.
"Bun venit pe pământul rezistenţei", scria în arabă, pe un poster semnat de mişcarea arabă Hezbollah, catalogată de SUA drept teroristă. Papa a spus că nu s-a gândit niciodată să anuleze călătoria din motive de securitate. El a denunţat fundamentalismul religios numindu-l "o falsificare a religiei".

Benedict este al treilea papă care vizitează Libanul după Paul VI în 1964 şi Ioan Paul II în 1997.
Convoiul său a străbătut capitala Beirut, în timp ce avioanele armatei zburau deasupra acestuia pentru protecţie,, către oraşul montan Harisa, unde se află ambasada Vaticanului şi unde papa va înnopta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite