VIDEO Imagini şi mărturii ale atacului de la Kabul, în care şi-a pierdut viaţa şi un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 16 persoane, printre care şi un român, au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, după o explozie a unei maşini-capcană, urmată de un asalt cu arme de foc, în centrul capitalei Afganistanului, Kabul, acesta fiind al treilea atac revendicat de talibani în tot atâtea zile.

GALERIE FOTO

Atacul a avut loc luni noapte în apropiere de „Green Village” (Cartierul Verde), un complex care găzduieşte agenţii umanitare, organizaţii internaţionale şi reprezentanţe diplomatice, potrivit purtătorului de cuvând al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Atacul a avut loc în timp ce principalul post de televiziune afgan Tolo News difuza un interviu cu reprezentantul american Zalmay Khalilzad, care discuta despre un potenţial acord cu talibanii care-şi doresc retragerea forţelor americane din cinci baze aflate pe teritoriul Afganistanului.

După explozie, s-au auzit focuri de armă şi o a doua explozie, atunci când o benzinărie din apropiere a luat foc.

Naseer Ahmad, un locuitor din zonă, a spus că a căzut din pat în momentul deflagraţiei puternice.

„A fost o bubuitură enormă! Pare o explozie foarte mare”, a declarat el pentru Al Jazeera.

Ahmad Qadir, paznic la o staţie de benzină din apropiere de Green Village, a spus că era la muncă atunci când a văzut flăcările şi a auzit explozia, adăugând că s-au auzit şi focuri de armă după deflagraţie.

Gula Jan, un oficial al poliţiei, a supravieţuit exploziei, în ciuda faptului că era doar la 5-6 metri distanţă”.

„Stăteam în maşina poliţiei în partea din dreapta a porţii complexului, când o maşină a intrat direct în poartă şi a explodat. Dacă eram în afara autovehiculului nostru, am fi morţi”, a declarat bărbatul de 45 de ani.

„Cel puţin doi sau trei dintre colegii mei poliţişti au fost răniţi grav şi nu ştim câţi alţii au fost morţi sau răniţi. Un coleg mi-a spus că mai mulţi bărbaţi înarmaţi au intrat în complex după explozie”.

Un oficial al serviciilor de informaţii care lucra în apropiere de complex a declarat pentru Al Jazeera, sub anonimat, că a auzit „o explozie imensă” şi s-a grăbit spre faţa locului.

„Când am ajuns, am văzut forţele speciale afgane intrând cu camioanele”, a spus oficialul. „A trebui să părăsim zona pentru că nu puteam respira din cauza fumului toxic care era emanat de ceea ce a fost folosit pentru a arunca în aer poarta”.

După explozia mortală, locuitorii districtului PD9 au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de prezenţa trupelor străine în zonă.

Samsor Dawlatzai, un muncitor afgan cu jumătate de normă, în vârstă de 23 de ani, a avut ghinionul de a locui în apropiere de Green Village, complexul reprezentanţelor şi organizaţiilor străine care este deseori zguduit de explozii. În urma atacului de luni noapte, casa lui Dawlatzai a fost distrusă pentru a treia oară. El şi vecinii săi s-au săturat de situaţie. Marţi dimineaţă, sute de locuitori furioşi au ieşit pe străzi, cerându-le străinilor să părăsească districtul. Unii dintre ei s-au urcat pe un zid care înconjoară Green Village, incendiind un turn de pază şi maşini de teren blindate aflate în parcarea din zonă.

„Această tabără a fost bombardată frecvent şi atacurile ne-au distrus casele şi au rănit oamenii care locuiesc în această zonă. Oamenii şi-au pierdut vieţile şi mulţi alţii au fost răniţi din această cauză. Această tabără este amplasată într-o zonă rezidenţială şi ar trebui evacuată din acest district. Dacă tabăra nu este evacuată, oamenii vor continua să protesteze”, a spus locuitorul Mohammad Kamal Afghan.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a condamnat atacul talibanilor şi l-a catalogat drept un act terorist.

„Aceasta nu este prima dată când talibanii folosesc astfel de tactici, dar forţele de securitate nu-i pot împiedica. Din moment ce serviciile de informaţii sunt slabe, talibanii efectuează cu uşurinţă operaţiunile lor şi-şi ating scopurile. Pe de altă parte, talibanii nu sunt atenţi la vieţile civililor. Să faci asemenea atacuri în oraş este un masacru”, a spus şeful Aviaţiei militare afgane, Atiqullah Amarkhail.

Atacul a avut loc şi în contextul pregătirii ţării pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 28 septembrie. Talibanii se opun alegerilor şi au anunţat că vor întrerupe procesul, în timp ce Kabulul a precizat că va asigura securitatea în timpul scrutinului.

Green Village a fost deseori ţinta atacurilor. Mulţi străini locuiesc în complex, care este păzit de forţele afgane şi de agenţi ai unor firme private de securitate.

Şi un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar un altul a fost grav rănit după atacul care a avut loc în Kabul.

„În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate“, a anunţat MAE într-un comunicat. 

Citeşte şi:

Cine asigură securitatea în Green Village, complexul luat la ţintă de talibanii afgani şi unde se află şi ambasada României la Kabul

Românul mort la Kabul şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva colegii. Ministrul de Externe: „Atacul a vizat Ambasada României şi a ţinut câteva ore“

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite