Cine asigură securitatea în Green Village, complexul luat la ţintă de talibanii afgani şi unde se află şi ambasada României la Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GardaWorld, cea mai mare firmă privată de securitate din lume, asigură, alături de forţele afgane, protecţia complexului Green Village din capitala Afganistanului, Kabul, care a fost recent ţinta unor atacuri sângeroase ale talibanilor.

GALERIE FOTO

Înfiinţată în 1995, compania canadiană de securitate GardaWorld a luat avânt şi de pe urma războielor de la începutul anilor 2000 din Irak . Până în anul 2007, firma avea 5.000 de angajaţi în regiune. Fondatorul şi CEO-ul GardaWorld, omul de afaceri şi antreprenorul canadian Stephan Cretier, a pus bazele GardaWorld cu o investiţie de 25.000 de euro, bani pe care i-a avut după ce şi-a luat un al doilea credit ipotecar, potrivit unui interviu oferit Maclean`s. Compania generează acum peste 3 miliarde de dolari venituri anuale şi este unul dintre cei mai mari angajatori din industria de securitate, cu 65.000 de angajaţi în toată lumea. Între anii 2005 şi 2006, Garda a cheltuit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru achiziţionarea mai multor firme de securitate din America şi Orientul Mijlociu.

image

Compania de securitate a reuşit să respingă criticile la adresa sa, însă scandalurile tot s-au prins de Garda. În 2012, doi dintre angajaţii săi britanici au fost prinşi cu zeci de arme AK-47 şi încarceraţi pentru trei luni, pentru suspiciune de trafic de armament. Doi ani mai târziu, şeful operaţiunilor din Afganistan al Garda, Daniel Menard, a fost condamnat la trei săptămâni de închisoare, în urma unor acuzaţii similare. Ministerul afgan de Interne a susţinut că Menard a fost prins cu 129 de arme automate şi 148 de staţii de emisie-recepţie, niciuna dintre ele neavând o licenţă corespunzătoare. Angajatorul lui Menard, GardaWorld, a transmis la acea vreme că nu cunoştea motivele pentru care Menard era reţinut.

Comandant al Forţelor Canadiene din Afganistan în perioada 2009-2010, Menard a părăsit serviciul militar, după ce a fost condamnat de Curtea Marţială pentru că şi-a folosit abuziv arma de serviciu şi pentru că a avut relaţii intime cu o subordonată. 

Garda a ajuns din nou în atenţia presei internaţionale în 2007, când patru angajaţi ai săi au fost ucişi. 

Angajaţii GardaWorld merg acolo unde sunt probleme: au fost martori ai consecinţelor cutremurului devastator din Haiti, ai Primăverii Arabe din Egipt şi Libia şi ai haosului din sudul Afganistanului. Activităţile lor variază destul de mult, de la paza porţilor de acces în baze militare şi ambasade (clasificată drept „muncă statică”), la însoţirea unor clienţi în vehicule blindate. Şefii de echipe ai GardaWorld sunt cu toţii foşti soldaţi care au cel puţin două campanii militare la activ. Majoritatea sunt britanici, deşi cei pe care îi au în subordine sunt din forţe locale.

Înainte de 2010, sediul GardaWorld era împărţit între Washington şi Londra, după acest an fiind mutat la Dubai. Compania-mamă, Garda, a rămas la Montreal. Printre clienţii GardaWorld se numără numeroase companii petroliere, departamente de apărare ale mai multor state, corpuri diplomatice, baze NATO. Compania are operaţiuni în Irak, Afganistan, Columbia, Pakistan, Nigeria, Algeria, Yemen, Somalia, Libia şi alte state.

Succesul GardaWorld a avut nevoie de consimţământul unor figuri-cheie de pe pieţele din Orientul Mijlociu. Unele dintre aceste persoane aspirau şi să se îmbogăţească în afacerea cu servicii de securitate şi deseori interesele companiei se aflau în dezacord cu interesele unor persoane private sau companii locale care voiau într-un fel sau altul să scoată GardaWorld de pe piaţă. Ca alte firme de securitate străine, în ultimii ani GardaWorld a fost obligată să ofere mare parte din operaţiunile sale subcontractorilor afgani. 

Începând cu anul 2010, preşedintele afgan a ameninţat că va expulza toate companiile private de securitate din ţară. Guvernul său şi-a înfiinţat propria forţă de securitate în Afganistan, care să absoarbă mii de angajaţi ai companiilor private şi să obţină cea mai mare parte din contractele de securitate.  

Citeşte şi:

VIDEO Imagini şi mărturii ale atacului de la Kabul, în care şi-a pierdut viaţa şi un român

Românul mort la Kabul şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva colegii. Ministrul de Externe: „Atacul a vizat Ambasada României şi a ţinut câteva ore“

Un român a murit în atacul sângeros de la Kabul, iar altul a fost grav rănit

Talibanii comit un atac sângeros la Kabul în timp ce încheie pacea cu americanii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite