VIDEO Democratul Lupu, pe urma lui Voronin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri a fost rândul ex-comunistului Marian Lupu să boicoteze şedinţa Parlamentului, după modelul foştilor lui colegi din PCRM, scrie agenţia Ştirea zilei.

VEZI VIDEO AICI!

Deputaţii Partidului Democrat (PD) au părăsit şedinţa Legislativului după ce Lupu a cerut să fie supusă la vot o iniţiativă de majorare a pensiilor.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, nu a acceptat, spunând că proiectul de lege respectiv ar putea fi discutat săptămâna viitoare. Răspunsul nu i-a mulţumit pe democraţi care au părăsit sala şi au anunţat că se vor întoarce atunci când pe ordinea de zi va fi inclusă acestă lege.

Ghimpu a convocat de urgenţă o şedinţă a coaliţiei de guvernare, după care premierul Filat a declarat că Executivul va veni cu o soluţie pentru a ajuta oamenii cu venituri reduse. În urma şedinţei Alianţei, democraţii s-au întors în Parlament. Liderul Partidului Liberal,
Mihai Ghimpu, şi cel al Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, spun că în principiu nu sunt împotriva indexării pensiilor, însă trebuie văzut dacă sunt bani la buget pentru majorări.

Pe de alta parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, susţine că gestul lui Lupu este „un truc electoral". Mai bine stau lucrurile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Publicaţia „Nezavisimaia Gazeta" scrie că mediatorii acestui proces, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi observatorii -Uniunea Europeană şi SUA - ar fi aprobat, ieri, după întâlnirea de la Chişinău, înţelegerea convenită de premierul Vlad Filat cu liderul Transnistriei, Igor Smirnov, privind ridicarea embargoului economic, în vigoare din 2006.

Potrivit ziarului rus, preţul celor convenite, care modifică procesele vamale pentru mărfurile exportate de Tiraspol, se ridică la 80 de milioane de dolari pe an. Cotidianul mai scrie că, întinzând o mână Transnistriei, Chişinăul va pierde această sumă care reprezintă taxa fixată pentru produsele transnistrene.

Voronin, fără imunitate?

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar putea fi cercetat penal. Procuratura Generală a trimis, ieri, Parlamentului de la Chişinău o cerere de ridicare a imunităţii parlamentare a acestuia. Voronin este suspectat de "neglijenţă în serviciu" în timpul mandatului de preşedinte, care s-a soldat cu decesul unei persoane în timpul protestelor din 7 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

Cererea  Procuraturii ar urma să fie examinată în şedinţa de astăzi a Legislativului. Deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi a declarat că Voronin beneficiază de imunitate ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi nu va putea fi tras la răspundere penală. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite