VIDEO Arme americane paraşutate pentru kurzi au căzut în mâinile jihadiştilor din Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit celei mai mari organizaţii nonguvernamentale siriene  - Observatorul sirian pentru drepturile omului a anunţat că  cel puţin un tarnsport de arme paraşutate de americani pentru kurzii care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic la Kobane a căzut într-un sector al oraşului controlat de organizaţia SI.

Islamiştii au postat marti seară pe internet o filmare în care descriu în detaliu armele capturate. Filmarea  a fost postată pe Youtube şi Twitter de grupul A3maqNews, necunoscut până acum, dar care susţine că are legături cu Statul Islamic. Un bărbat mascat şi înarmat cu un Kalaşnikov se plimbă pe lângă cutiile agăţate încă de paraşute. “Sunt ajutoarele americane aruncate necredincioşilor”, spune teroristul.

În noaptea de duminică spre luni, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a paraşutat mai multe lăzi de arme, muniţii şi medicamente destinate luptătorilor kurzi care încearcă să ţină piept de mai bine de o lună fundamentaliştilor islamici.

Un asemenea transport de arme pentru kurzi a ajuns aşadar la oponenţii lor. E posibil şi ca un doilea transport să fi fost capturat de islamişti, dar aici informaţiile sunt contradictorii: mai multe surse susţin că lăzile de arme ar fi fost distruse de coaliţie. Pentagonul a anunţat că experţii săi investighează ce s-a întâmplat.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a calificat drept „proastă“ decizia SUA de a paraşuta arme şi muniţii combatanţilor kurzi care apără oraşul sirian kurd Kobane, asediat de jihadiştii din grupul terorist Statul Islamic (SI), informează AFP. 

„Astăzi, a devenit clar că această decizie este una proastă“, a declarat Erdogan în faţa presei, explicând că o parte din aceste arme au ajuns în mâinile principalului partid kurd din Siria, Partidul Uniunii Democrate (PYD), considerat de Ankara organizaţie teroristă.

„De orice ajutor furnizat PYD va beneficia Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Iar noi, Turcia, trebuie să luptăm împotriva acestui lucru“, a declarat Erdogan, înainte de a pleca într-o vizită oficială în Letonia.

„Vedem astăzi foarte clar cine a beneficiat de acest ajutor. Acest tip de operaţiune nu trebuie desfăşurat doar de dragul aparenţei, există mijloace mult mai rezonabile şi eficace de a o face“, a subliniat Erdogan.

Totodată, preşedintele turc şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că americanii îi acordă Kobane o importanţă strategică, în condiţiile în care în acest oraş „nu mai există niciun civil“.

Duminică, şeful statului turc a refuzat deja categoric să ajute PYD, calificând-o drept „organizaţie teroristă“ şi punând-o pe acelaşi plan cu PKK, care desfăşoară din 1984 o luptă de gherilă împotriva guvernului de la Ankara.

Până acum, Turcia a refuzat să intervină militar pentru a-i sprijini pe apărătorii oraşului Kobane, temându-se că o astfel de operaţiune ar putea consolida regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în loc să-i întărească pe kurzi.

Cu toate acestea, Turcia a anunţat luni, la presiunile SUA, că este gata să lase să treacă pe teritoriul său contingente de combatanţii kurzi irakieni 'peshmerga' cu destinaţia Kobane. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite