UPDATE VIDEO Avioanele de vânătoare franceze au lovit un blindat al lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a convocat pentru sâmbătă, la Paris, un summit internaţional pe tema situaţiei din Libia. În Benghazi, tancuri ale opoziţiei şi ale susţinătorilor Guvernului s-au îndreptat unele spre altele, în timp ce familiile libiene au fugit de teama unui masacru.

UPDATE 19.26 Operaţiunea din Libia implică circa 20 de avioane şi o zonă amplă de acţiune în jurul Benghazi, a anunţat Ministerul francez al Apărării.

UPDATE 19.19 Sute de libieni s-au strâns sâmbătă la cartierul general al lui Gaddafi, "în previziunea loviturilor franceze".

UPDATE 19.06 Un avion de luptă francez a deschis focul asupra unui blindat aparţinând trupelor loiale colonelului Gaddafi, la ora 16.45 GMT (18.45, ora României), a anunţat Ministerul francez al Apărării.

Franţa are în spaţiul aerian libian două avioane Rafale, două Mirage şi un Awacs.

UPDATE 18.57 Canada a anunţat impunerea unei blocade navale asupra Libiei.

UPDATE 18.25 Hillary Clinton: Toate atacurile asupra civililor trebuie să înceteze. Am monitorizat astăzi situaţia din Benghazi. Citiţi aici declaraţiile secretarului de stat american.

Secretarul american Hillary Clinton

UPDATE 18.16 Franţa are 5 avioane de luptă care operează în Libia în acest moment, a declarat sâmbătă o sursă militară franceză pentru Reuters.

UPDATE 18.08 Preşedintele american Barack Obama a anunţat că Brazilia s-a alăturat grupului de state care vor protejarea civililor libieni.

image

Referitor la Libia, liderul american a spus că "civilii trebuie protejaţi", iar SUA şi aliaţii lor sunt "pregătiţi să acţioneze urgent" pentru a pune capăt violenţelor împotriva populaţiei.

UPDATE 17:55 Cu ce forţe ar putea interveni statele aliate în Libia

UPDATE 17.49 Guvernul libian: "Comunitatea internaţională nu are dreptul să intervină".

UPDATE 17.47 Germania nu va participa la acţiunea militară din Libia, a anunţat cancelarul german Angela Merkel.

image

UPDATE 17.45 Premierul italian Silvio Berlusconi a spus că, deocamdată, ţara sa oferă doar baze pentru operaţiunea din Libia.

image

UPDATE 17.30 Şi avioane italiene au început sâmbătă misiuni de supraveghere deasupra Libiei, după cele franceze, anunţă Al Arabiya.

UPDATE 17.20 Forţele liderului libian bombardează zonele de la periferia oraşului Zenten - situat la sud-vest de Tripoli, aflat sub controlul opoziţiei, potrivit unji martor ocular, citat de AFP.

UPDATE 17.05 Secretarul de stat american Hillary Clinton şi preşedintele Barack Obama sunt aşteptaţi să iasă cu noi declaraţii.

UPDATE 16.50 Un oficial francez citat de CNN confirmă că avioane franceze survolează Libia.

UPDATE 16.45 Nicolas Sarkozy: Trebuie să protejăm civilii de nebuniile lui Gaddafi. Am decis,  împreună cu SUA, Canada, Marea Britanie şi statele arabe, că e nevoie să trecem imediat la o acţiune de protejare a populaţiei din zonă. Vom comasa toate mijloacele necesare, în principal cele militare, pentru a proteja populaţia de acolo. Citiţi aici declaraţiile lui Sarkozy după summitul internaţional de la Paris.

image

UPDATE 16.23 Mai multe avioane de vânătoare Rafale ale armatei franceze survolau "teritoriul libian" în cadrul unor misiuni de recunoaştere, conform unei surse militare franceze, citată de AFP.

UPDATE 15.30 Forţele loiale colonelului Gaddafi au impus asediu asupra oraşului Benghazi.

UPDATE 14.50 Marea Britanie a început redesfăşurarea avioanelor militare în Mediterană, anunţă BBC.

image

UPDATE 14.43 Un ambasador francez se aşteată ca o acţiune militară să fie declanşată în câteva ore de la terminarea discuţiilor, notează BBC.

UPDATE 14.30 26 de persoane au murit şi peste 40 au fost rănite în Benghazi, după ce oraşul a fost bombardat

UPDATE 14.00 Libia susţine că îi scade producţia de petrol şi face apel la angajaţii străini şi libieni să-şi reia activitatea, potrivit CNN.

UPDATE 13.14 Rebelii libieni susţin că avionul doborât deasupra Benghazi sâmbătă le aparţinea.

UPDATE 12.46 Muammar Gaddafi avertizează Parisul, Londra şi ONU că vor regreta orice ingerinţă în Libia. "Dacă veţi interveni în ţara noastră, veţi regreta", a declarat Gaddafi.

image
image

În mesajul adresat preşedintelui Obama şi liderului ONU, Kadhafi afirmă: "Tot poporul libian este cu mine şi sunt pregătiţi să moară pentru mine, bărbaţii, femeile şi copiii".

UPDATE 12.25 Sute de persoane fug prin nord-estul oraşului Benghazi

Persoanele care părăsesc oraşul formează o coadă de aşteptare în faţa benzinăriilor şi brutăriilor pentru a se aproviziona înainte de a pleca spre Tubruk, oraş situat la 350 de kilometri spre est, şi către Egipt. Alţi locuitori, care au rămas în oraş, fac semnul victoriei. Un elicopter survolează oraşul, dar nu se poate stabili despre ce model este vorba. Bombardamente intesive au avut loc sâmbătă dimineaţa la sud-vest de Benghazi, fieful revoluţiei din estul Libiei, iar un avion de luptă a fost doborât deasupra oraşului.

image

UPDATE 11.23 O intervenţie străină în Libia ar determina vecinii ţării să se alăture forţelor colonelului Muammar Gaddafi, a afirmat adjunctul ministrului libian pentru Afaceri Externe, Khaled Kaaim, într-un interviu acordat postului de radio BBC 4.

VEDEŢI AICI VIDEO CU PRĂBUŞIREA AVIONULUI DE LUPTĂ

"Dacă va avea loc un atac din străinătate sau o intervenţie străină, nu numai libienii se vor lupta, ci veţi vedea şi algerieni, tunisieni, egipteni ... Toţi vor participa la luptele de pe teritoriul libian", a afirmat Kaaim.

UPDATE 10.38 Libia a afirmat că forţele sale sunt atacate de "bande ale Al-Qaida, aceste bande teroriste au folosit elicoptere şi un avion de vânătoare pentru a bombarda forţele armate, încălcând flagrant zona de interdicţie aeriană impusă de Consiliul de Securitate". Explozii s-au auzit toată noaptea la Beghazi, fără să se poată stabili dacă este vorba despre bombardamente sau tiruri ale bateriilor antiaeriene.

UPDATE 09.55 Un avion militar a fost doborât  deasupra Benghazi, sediul rebelilor din estul Libiei, şi s-a prăbuşit la sol, potrivit AFP.

UPDATE 08.32 Zona situată la sud-vest de Benghazi (în estul Libiei) a fost bombardată de un avion sâmbătă dimineaţa, iar două coloane de fum se ridică deasupra zonei vizate, au constatat jurnaliştii AFP.

image

sursa foto: CNN

Zgomotul avionului putea fi auzit în centrul Benghazi, centrul insurecţiei libiene. Doi nori de fum sub formă de ciupercă s-au ridicat la mai mulţi kilometri de centrul Benghazi, urmaţi de un fulger. Explozii s-au auzit toată noapte, fără să se poate stabili dacă este vorba despre bombardamente sau tiruri ale bateriilor antiaeriene.

UPDATE 5.00 Franţa a convocat pentru sâmbătă un summit internaţional pe tema situaţiei din Libia la Paris, care ar trebui să fie decesiv pentru declanşarea sau nu a unor raiduri aeriene împotriva regimului colonelului Muammar Kadhafi, după ce acesta a anunţat vineri un armistiţiu.

Summitul va începe la palatul prezidenţial Elysée la ora 13.30 (14.30 ora României). Acesta urmăreşte să asocieze ţările arabe şi africane occidentalilor, care ameninţă cu o intervenţie militară, şi va avea loc în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a unui reprezentant al administraţiei americane.

image

sursa foto: CNN

Vor participa secretarul american de Stat, Hillary Clinton, premierul britanic David Cameron, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, precum şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane Jean Ping.

UPDATE 3.00 Gadaffi spune că nu există nicio justificare pentru rezoluţia ONU şi o numeşte "colonialism strigător la cer", potrivit Al Jazeera.

UPDATE 2.30 Statele Unite ale Americii îl acuză pe liderul libian Muammar Gaddafi că sfidează cererile internaţionale pentru o încetare imediată a focului, la câteva ore după ce preşedintele american Barack Obama a declarat că SUA nu vor sta deoparte la acţiuni care pun în pericol pacea globală.

UPDATE 1.30 Ministrul adjunct de externe din Libia a cerut a cerut observatorilor din China, Malta, Turcia şi Germania "să vină în Libia, cât mai curând posibil, pentru a se asigura că se respectă avertismentul de încetare a focului."



Khaled Kaim a mai afirmat că "uşa este deschisă pentru orice ţară vrea să îşi trimită observatorii", potrivit CNN.

Mass-media denaturează acţiunile militare din Libia iar ţara are dovezi de "crime împotriva umanităţii efectuate de rebeli.", a mai declarat Ministrul adjunct de externe.

Guvernul "nu a cauzat moartea niciunui civil" şi nu va ataca Benghazi, a mai spus acesta.

Cel puţin 28 de persoane au murit şi sute au fost rănite vineri în luptele care au izbucnit în oraşele de Mistrata, Ajdabiya şi Zintan, potrivit lui Khaled el-Sayeh, purtător de cuvânt militar pentru opoziţie.

image

UPDATE 00.20 O puternică explozie, urmată imediat de tiruri antiaeriene în acelaşi sector au avut loc - vineri seara - la Benghazi, în estul Libiei, potrivit corespondenţilor AFP. Originea exploziei nu este cunoscută pentru moment.

Statul major al rebelilor libieni a ordonat forţelor sale să se îndrepte spre oraşul Al Malgroun, situat la 100 km sud de Benghazi, "pentru a bloca înaintarea forţelor lui Gaddafi", potrivit unui comunicat difuzat prin postul de radio al insurgenţei.

"Cerem soldaţilor şi ofiţerilor să ia armele şi să ocupe poziţii la Al Magrun pentru a apăra intrarea în Benghazi şi a bloca forţele lui Gaddafi. Le cerem să se ducă acum acolo şi foarte rapid", indică documentul radiodifuzat.

Zeci de vehicule, transportând sute de tineri insurgenţi înarmaţi, au pornit urgent spre Al Magrun. Un camion care transporta lansatoare de rachete s-a îndreptat spre aceleaşi poziţii ale insurgenţilor care protejează calea de intrare sudică în Benghazi, potrivit corespondenţilor AFP.

UPDATE Preşedintele american Barack Obama i-a dat un ultimatum liderului libian, cerând "încetarea imediată a focului" şi "retragerea trupelor lui Gaddafi". Citiţi aici discursul liderului american.

image

Explozii puternice au fost auzite în centrul capitalei libiene, Tripoli, după ce forţele loiale liderului Gaddafi au atacat oraşul Misrata - situat la 200 de kilometri est de Tripoli.

Ce presupune decizia ONU

image

Înaltul comisariat ONU pentru drepturile omului s-a declarat îngrijorat de eventuale represalii vizând civilii din Libia, iar Naţiunile Unite au subliniat că "vor lua toate măsurile necesare" să apere civilii, prin instaurarea unei "zone de interdicţie aeriană" asupra Libiei.

 Vezi harta regiunilor controlate de rebelii din Libia

De asemenea, UE intenţionează să ofere o susţinere umanitară în Libia, care ar putea lua forma unei operaţiuni militare, susţin diplomaţi europeni.

Marea Britanie, Franţa, Italia, Australia, SUA, Emiratele Arabe Unite şi Qatar sunt  pregătite să facă parte din trupele de intervenţie aeriene, alături de Canada, Norvegia şi Danemarca. 

De cealaltă baricadă, liderul libian Muammar Gaddafi a ameninţat că va "transforma în infern viaţa" celor care vor ataca Libia: "Dacă lumea devine nebună, vom fi şi noi. Vom riposta. Vom trasforma viaţa lor în infern." Vezi aici mărturia unui membru al opoziţiei:

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite