UPDATE Turcia: 24 persoane arestate în cazul accidentului minier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
301 mineri au decedat în urma accidentului minier produs în Turcia
301 mineri au decedat în urma accidentului minier produs în Turcia

Poliţia turcă a arestat, duminică, 18 persoane, inclusiv liderii suspectaţi de neglijenţă ai companiei miniere din Soma, în vestul Turciei, unde au murit 301 mineri, potrivit presei locale, relatează AFP.

UPDATE Poliţia turcă a arestat, duminică, 24 de persoane, inclusiv liderii suspectaţi de neglijenţă ai companiei miniere din Soma, în vestul Turciei, unde au murit 301 mineri, potrivit presei locale, relatează AFP.

Zeci de procurori au fost desemnaţi vineri să ancheteze incendiul şi explozia - care ar fi fost provocate de o defecţiune electrică - în mina privată din Soma.

Exploatantul Soma Kömür Isletmeleri, acuzat că a privilegiat rentabilitatea în detrimentul securităţii salariaţilor săi, neagă cu vehemenţă orice neglijenţă.

Directorul general al companiei, Akin Celik, face parte dintre cei cinci suspecţi pe care procurorii i-au trimis în faţa tribunalului, cerând arestarea lor, a anunţat postul privat de televiziune NTV.

"Am lucrat cu toţii din greu. Nu am văzut un astfel de incident în 20 de ani", a declarat Celik.

Un raport de expertiză preliminară a accidentului, obţinut de cotidianul Milliyet, evidenţiază mai multe deficienţe grave privind securitatea, între care lipsa unui detector de monoxid de carbon.


Echipele de salvare şi-au încheiat activitatea sâmbătă, după ce au descoperit cadavrele ultimelor victime ale catastrofei miniere din Soma, accidentul industrial cu cele mai multe victime din istoria ţării.

Accidentul minier din Soma a provocat de marţi o emoţie intensă în toată ţara şi a declanşat o nouă frondă împotriva Guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat că a neglijat securitatea minerilor şi că este indiferent faţă de soarta lor.

Poliţia turcă a dispersat violent, vineri după-amiază, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene circa 10.000 de persoane care manifestau la Soma pentru a denunţa condiţiile de muncă ale minerilor.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, urmează ca în următoarele săptămâni să îşi anunţe candidatura la alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite