Unul din comandanţii filmaţi la palatul prezidenţial sărbătorind victoria talibanilor s-a lăudat că a fost închis la Guantanamo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gholan Ruhani a suţinut în discursul său de sărbătorire a victoriei talibanilor la palatul prezidenţial că a fost închis la Guantanamo FOTO captură Twitter
Gholan Ruhani a suţinut în discursul său de sărbătorire a victoriei talibanilor la palatul prezidenţial că a fost închis la Guantanamo FOTO captură Twitter

Unul dintre comandanţii talibani filmaţi duminică sărbătorind capturarea palatului prezidenţial a fost identificat drept Gholan Ruhani, un militant aflat printre primii încarceraţi la închisoarea Guantanamo, relatează Business Insider.

Acesta a susţinut că a fost închis vreme de opt ani la închisoarea americană din Cuba, dar documentele oficiale ale închisorii văzute de New York Times arată că el a fost deţinut în realitate şase ani, fiind eliberat în 2007, în timpul administraţiei fostului preşedinte George W. Bush.

El i-ar fi ameninţat pe gardieni: „Pun eu mâna pe voi afară”. Altfel, el s-a manifistat paşnic şi a cooperat cu paznicii săi.

Gholan Ruhani a fost unul dintre primii luptători talibani capturaţi de Statele Unite după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, fiind dus la Guantanamo în ianuarie 2002, ziua în care s-a deschis închisoarea.

Potrivit evaluării făcute înainte de eliberarea sa, el reprezinta un risc „mediu” pentru Statele Unite, deoarece avea membri ai familiei în „structuri legate de miliţiile anti-coaliţie (internaţională).

Gholan Ruhani ar fi lucrat la Ministerul informaţiilor taliban, dar el a spus că rolul său era doar birocratic deoarece îi era „teamă de luptă” şi nu voia să moară.

Sarcinile sale la un post de poliţie local erau mărunte precum grădinăritul şi curăţenia.

Ruhani le-a mai spus anchetatorilor americani că era nevoit să se prezinte la locul său de muncă doar o dată la 10-15 zile şi că în restul timpului lucra la magazinul familiei sale din oraşul Ghazni, unde era „un simplu vânzător”.

.Ruhani a pretins că nu a auzit niciodată de al-Qaeda până la atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Bărbatul a fost capturat de americani după ce o cunoştinţă i-a cerut să fie interpret pentru o întâlnire dintre aceştia şi talibani în 2001.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite