Un nou episod macabru al insurgenţei din Mozambic. Peste 50 de oameni, decapitaţi de jihadişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadişti din Mozambic, FOTO captură Twitter
Jihadişti din Mozambic, FOTO captură Twitter

Peste 50 de oameni au fost decapitaţi în nordul statului african Mozambic de către o grupare jihadistă, relatează presa internaţională.

Terenul de fotbal dintr-un sat din nordul statului african a fost transformat într-un câmp de execuţie, jihadiştii decapitând şi ciopârţind trupurile a zeci de indivizi. Victimele erau bărbaţi tineri care tocmai participau la un ritual tradiţional de iniţiere, conform AFP, citat de SBS News. Alte persoane au fost decapitate într-un sat învecinat, relatează BBC, citând agenţia de ştiri publică din statul african. 

Crimele au avut loc în timpul weekendului când gruparea jihadistă din regiune a atacat mai multe sate, jefuind şi dând foc locuinţelor înainte de a se retrage în pădurile din apropiere. „Poliţia a aflat de masacrul comis de insurgenţi după ce a primit mai multe informări din partea localnicilor care au găsit cadavre prin pădure”, a declarat un ofiţer dintr-o regiune învecinată pentru AFP, adăugând că „este vorba de tineri care se aflau la un ritual de iniţiere alături de mentorii lor”.

Conform corespondentului BBC din capitala Maputo, atacurile din timpul weekendului sunt probabil cele mai grave atrocităţi comise de militanţii jihadişti în ultimii ani. Provincia Cabo Delgado este scena unei insurgenţe islamiste din 2017. Peste 2,000 de persoane au fost ucise în aceşti ani şi aproximativ 430,000 au fost lăsate fără locuinţă. 

Chiar dacă sunt organizaţi la nivel local, militanţii islamişti au legături cu ISIS. Pe fondul sărăciei din zonă, aceştia au reşit să recruteze un număr important de tineri în rândurile lor. Provincia Cabo Delgado, cu o populaţie majoritar musulmană, este una bogată în resurse naturale, în special rubine şi gaze, iar localnii se plâng că au beneficiat foarte puţin din extracţiile derulate în zonă. 

Guvernul din Maputo pare complet depăşit de situaţie, cerând ajutor internaţional pentru a lupta împotriva insurgenţilor. În aprilie, peste 50 de persoane au fost decapitate sau împuşcate într-un alt stat din Cabo Delgado, iar la începutul acestei luni, nouă persoane au fost decapitate în provincie. Mai multe organizaţii care se ocupă cu protecţia drepturilor omului au atras atenţia că forţele de ordine ale Mozambicului au comis abuzuri grave, inclusiv arestări nefondate, tortură şi crime de război în cadrul operaţiunilor de contracarare a insurgenţilor. 

Citeşte şi:

O grupare teroristă afiliată ISIS şi-a instalat „capitala” într-un oraş din Mozambic. Cum operează

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite