Un cercetător nord-coreean deportat din China s-a sinucis în închisoare cu câteva ore înainte de a fi interogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător nord-coreean specializat în domeniul nuclear, care a fost deportat în ţara sa de origine după ce a dezertat în China, s-a sinucis în celula sa, cu câteva ore înainte de a fi interogat.

Bărbatul în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost cercetător principal în cadrul Centrului de Fizică al Academiei de Ştiinţe din Phenian. A fost identificat de Radio Free Asia (RFA) ca Hyun Cheol-huh, deşi nu se ştie dacă acesta era numele său real, potrivit The Telegraph.

O sursă din provincia Hamgyong a declarat pentru RFA că dezertorul a fost adus în ţară pe 17 noiembrie şi plasat în izolare în departamentul de securitate din oraşul nord-coreean Sinuiju, acolo unde s-a otrăvit.

„A murit înainte să poată fi interogat cu privire la motivele evadării sale, cine l-a ajutat şi care a fost traseul urmat pentru a părăsi ţara. Cel mai probabil a fost percheziţionat de multe ori pe drumul din China la Sinuiju, deci e un mister cum a reuşit să ascundă otrava ingerată", a declarat sursa citată.

Se presupune că Hyun îşi luase concediu "pentru că prezenta semne de anxietate din cauza proiectelor sale de cercetare".

„Şi-a vizitat rudele de lângă graniţă, fără a-şi anunţa familia şi fără a avea documente pentru călătorie asupra sa. Şi când a aflat că autorităţile îl caută, pur şi simplu a dispărut", a mai spus sursa. 

Rapoartele sugerează că Hyun a încercat să se alăture altor dezertori, iar chinezii nu îi ştiau adevărata identitate atunci când au fost abordaţi de serviciile nord-coreene. „Dacă ar fi ştiut cine este, guvernul chinez ar fi vrut să afle ce ştie şi nu ar fi acceptat deportarea lui", crede sursa citată de Radio Free Asia.

În ciuda dovezilor privind atrocităţilor legate de drepturile omului, a existat o creştere accentuată a deportărilor din nordul Chinei, cea mai folosită rută pentru evadare.

Vineri, Daily NK a informat că forţele nord-coreene de frontieră au primit ordin să împuşte dezertorii care încearcă să scape, chiar dacă au intrat deja pe teritoriul chinez.

Luna trecută, un dezertor nord-coreean, Taewon Lee, în vârstă de 29 de ani, a cerut ajutor internaţional pentru a-şi salva soţia şi copilul mic de la a fi deportaţi după ce au fost prinşi de chinezi în timp ce încercau să ajungă alături de el la Seul.

În ciuda apelurilor disperate făcute la ministerul de Externe al Coreei de Sud, el a aflat că familia sa a fost forţată să se întoarcă în Nord. Nu mai ştie nimic de soarta lor, dar e convins că vor fi trimişi într-un lagăr sau ucişi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite