Ultimele clipe din viața celor trei ostatici împușcați din greșeală de armata israeliană. Mesajul „SOS“, scris cu mâncare pe un cearșaf alb
0Trei ostatici israelieni uciși din greșeală vineri de soldați în Gaza au folosit resturi de mâncare pentru a scrie mesaje în care implorau ajutor, susține Israelul. Bărbații stăteau în clădirea de lângă cea în care au fost împușcați, arată Forțele de Apărare Israeliene.
Între timp, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis duminică cel puțin 90 de persoane în tabăra de refugiați Jabalia, anunță BBC, care a precizat că nu a putut confirma bilanțul.
Loviturile au atins un bloc rezidențial în care locuiau două familii, a precizat ministerul.
Se crede că aproximativ 120 de ostatici se află încă în captivitate în Fâșia Gaza, deținuți de Hamas și de grupuri palestiniene aliate.
Israelul se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru un acord de eliberare a mai multor ostatici. Oficialii israelieni au recunoscut că uciderea celor trei bărbați care țineau un steag alb a fost o încălcare a "regulilor de angajare".
Aceștia au fost capturați și duși în Gaza în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie, care au provocat aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului.
Au ieșit fără cămașă dintr-o clădire
Israelul a lansat o operațiune masivă de represalii despre care spune că are ca scop distrugerea Hamas.
De atunci, peste 18.000 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit autorităților sanitare locale, iar sute de mii de alte persoane au fost scoase din casele lor.
Ostaticii israelieni - Yotam Haim, 28 de ani, Samer Talalka, 22 de ani, și Alon Shamriz, 26 de ani - au fost uciși vineri în cartierul Shejaiya din orașul Gaza, în timp ce trupele israeliene se confruntă cu o rezistență dură.
Potrivit unui oficial militar israelian, care a vorbit sub rezerva anonimatului, bărbații au ieșit fără cămăși pe ei dintr-o clădire, unul dintre ei având un băț cu o pânză albă.
Unul dintre soldați, a adăugat oficialul, s-a simțit amenințat, întrucât bărbații se aflau la o distanță de câteva zeci de metri, i-a declarat "teroriști" și a deschis focul. Doi dintre ei au fost uciși imediat, în timp ce al treilea, rănit, s-a întors în clădire.
S-a auzit un strigăt de ajutor în ebraică, iar comandantul batalionului a ordonat trupelor să înceteze focul. Ostaticul rănit a reapărut ulterior și a fost împușcat și ucis, a declarat oficialul.
Nu este clar dacă ostaticii au fost abandonați de răpitorii lor sau dacă au evadat.
Duminică, Armata israeliana a declarat că a fost efectuată o percheziție a clădirii, care a scos la iveală mesajele "SOS" și "Ajutor, 3 ostatici" scrise pe țesături. Oficialii cred că ostaticii se aflau acolo de ceva timp.
Eliberarea de către hamas a peste 100 de prizonieri
De la sfârșitul unui armistițiu temporar între Israel și Hamas la începutul acestei luni, familiile ostaticilor au cerut insistent guvernului israelian să ajungă la un nou armistițiu pentru ca cel puțin o parte dintre captivi să fie eliberați. Acordul inițial a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici, în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.
Premierul Benjamin Netanyahu a respins apelurile, insistând că "presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât și pentru victorie".
Pe fondul numărului tot mai mare de victime civile palestiniene, autoritățile israeliene se află sub o presiune internațională tot mai mare, inclusiv din partea principalului aliat al țării, SUA.
Duminică, ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna, s-a deplasat în Israel pentru a cere un "armistițiu imediat și durabil".
Omologul său israelian, Eli Cohen, a declarat că o încetare a focului ar fi o eroare, descriind-o ca pe un cadou pentru Hamas.
Avertismentul ONU
Zone întinse din Fâșia Gaza au fost distruse de bombardamentele israeliene, iar Organizația Națiunilor Unite a avertizat cu privire la o catastrofă umanitară pe fondul unei penurii generalizate de produse de bază.
Imagini difuzate duminică pe rețelele de socializare arătau locuitori din Gaza urcând pe camioanele cu ajutoare.
În timp ce luptele nu s-au oprit, IDF a publicat imagini cu ceea ce a declarat că este cel mai mare tunel de atac al Hamas de până acum.
Tunelul - în unele locuri suficient de lat pentru ca mașinile să treacă prin el - se afla la aproximativ 400 de metri de punctul de trecere a frontierei Erez cu Israelul, a precizat IDF.