Șeful Mossad se va întâlni în Europa cu premierul Qatarului pentru discuții privind ostaticii. Dezacorduri între Israel și Hamas privind un nou armistițiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Mossad, David Barnea, va călători din nou în Europa în următoarele zile pentru a discuta cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani despre un potențial acord cu Hamas privind restul ostaticilor care sunt în majoritate bărbați, civili și militari, potrivit presei evreiești. Israel și Hamas sunt deschise la un nou acord privind ostaticii, dar încă sunt în dezacord cu privire la modul de punere în aplicare a acestuia, au declarat pentru Reuters două surse egiptene.

În urma primului acord au fost eliberați 110 ostatici FOTO Profimedia
În urma primului acord au fost eliberați 110 ostatici FOTO Profimedia

Potrivit presei israeliene, Barnea va fi însoțit de generalul-maior Nitzan Alon, coordonatorul eforturilor serviciilor de informații pentru găsirea celor răpiți de Hamas.

Primul armistițiu între Israel și Hamas a fost încheiat pe 24 noiembrie cu medierea Qatarului și sprijinul SUA și a durat o săptămână. Hamas și alte grupări militante palestiene ar mai deține încă circa 120 de ostatici, dar nu e clar câți dintre aceștia mai sunt în viață.

Israelul se află sub presiune de a obține eliberarea civililor și militarilor aflați încă în captivitate, după ce a admis că a ucis accidental trei ostatici care au ieșit dintr-o clădire purtând un steag alb improvizat și pe care soldații israelienii i-au luat drept teroriști. 

Nu este clar dacă ostaticii au fost abandonaţi de răpitorii lor sau reușit să evadeze.

BBC a relatat luni că aceștia scriseseră mesaje de ajutor cu resturi de mâncare pe țesături albe pe care armata israeliană le-a găsit în urma percheziției unei clădiri aflată lângă cea din care au ieșit și au fost împușcați.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, sosește luni în Israel și este așteptat să meargă și în Qatar, care, împreună cu Egiptul, încearcă să medieze un acord pentru returnarea celor peste 120 de ostatici rămași în Gaza.

Directorul Mossad, David Barnea, s-a întâlnit vineri cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al Thani în Europa și, potrivit unor informații din presă, se așteaptă să aibă o a doua întâlnire cu acesta în această săptămână.

Se preconizează că înțelegerea va fi mai complexă decât cea din noiembrie în urma căreia au fost eliberați majoritatea femeilor, copiilor și străinilor. Acesta ar putea include cerința de eliberare de către Israel a prizonierilor palestinieni responsabili de uciderea unor israelieni în atacuri teroriste, potrivit KAN News.

Hamas insistă să stabilească lista ostaticilor care vor fi eliberați în mod unilateral și cere ca forțele israeliene să se retragă în spatele unor linii prestabilite, au declarat surse egiptene pentru Reuters.

Deși Israelul a fost de acord ca Hamas să stabilească lista, sursele au declarat că a cerut un calendar și să vadă lista înainte de a stabili momentul și durata încetării focului.

Israelul refuză să se retragă, au adăugat sursele.

Premierul Benjamin Netanyahu și guvernul său au fost supuși la presiuni pentru a încheia un acord de eliberare a tuturor ostaticilor. Hamas a declarat în mod public că va lua în considerare doar o înțelegere care include un acord de încetare a campaniei militare a IDF în Gaza.

Ca parte a eforturilor sale de a negocia un acord, Israelul a acceptat în weekend să deschidă principala sa trecere comercială în Gaza, Kerem Shalom, pentru prima dată de la începutul războiului.

„Israelul se angajează să continue să colaboreze cu partenerii noștri pentru a facilita acordarea unor cantități mari de ajutor populației din Gaza", a declarat colonelul Moshe Tetro, șeful Administrației de coordonare și legătură cu Gaza din cadrul COGAT.

Deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom ar permite Israelului să „respecte termenii acordului nostru cu Statele Unite”, a spus el.

Potrivit Hamas, 19.000 de palestinieni au fost uciși până acum în războiul din Gaza cu Israelul, iar aproximativ 7.000 dintre victime sunt combatanți. Hamas a ucis 1140 de persoane și a capturat aproximativ 250 de persoane în urma atacului asupra Israelului la 7 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite