Turcia şi Iranul ar fi semnat un pact secret de schimb de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad Javad Zarif (stânga), ministrul iranian de Externe, şi Ahmet Davutoglu, omologul său turc, au avut o întâlnire oficială pe 1 noiembrie, când ar fi semnat şi acordul. FOTO Reuters
Mohammad Javad Zarif (stânga), ministrul iranian de Externe, şi Ahmet Davutoglu, omologul său turc, au avut o întâlnire oficială pe 1 noiembrie, când ar fi semnat şi acordul. FOTO Reuters

Miniştrii de Externe turc şi iranian ar fi semnat vineri un acord prin care cele două ţări se angajează să facă schimb de informaţii şi să împiedice serviciile secrete ale altor ţări să colecteze date despre ele, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de portalul specializat în informaţii militare Debka File. Semnarea unui astfel de acord de către Turcia, membră NATO, ridică unele semne de întrebarea influenţa Tratatului în regiune.

Turcia ar fi semnat un acord de cooperare cu Iranul privind schimbul de informaţii, susţin sursele. În plus, Ankara s-ar fi angajat să facă eforturi pentru a împiedica serviciile străine să colecteze informaţii despre Iran de pe teritoriul său. Cel mai important aspect al acordului bilateral semnat vineri este decizia Guvernului Erdogan de a sista imediat orice activitate de spionaj de-a lungul graniţei sale cu Iranul. 

Pactul a fost finalizat în şase săptămâni de negocieri purtate între Hakan Fidan, şeful Organizaţiei Naţionale de Informaţii (MTI) a Turciei, şi Khosrow Hosseinian, viceministru pentru informaţii şi şeful operaţiunilor speciale ale Iranului. 

De fapt, numele folosit de acest oficial iranian ar fi unul fals, el acţionând mai mult sub acoperire şi doar câteva persoane de la Teheran îi cunosc adevărata identitate, susţin surse iraniene, citate de debka.com. 

La câteva runde de negocieri ar fi participat şi generalul de brigadă Hossein Salami, comandantul Gărzii Revoluţionare Iraniene (trupele de elită din armata Iranului), care este şi totodată şeful serviciului de informaţii al armatei iraniene. 

Semnarea acestui pact ridică semne serioase de întrebare cu privire la toate operaţiunile NATO de colectare de informaţii despre Iran de pe teritoriul Turciei. 

În semn de bunăvoinţă, Ankara ar fi pus deja în aplicare toate prevederile acordului înainte ca acesta să fie semnat. Astfel, guvernanţii turci ar fi retras în urmă cu o săptămână toţi agenţii care operau de-a lungul graniţei cu Iranul. Principala sarcină a agenţilor străini mobilizaţi acolo era interogarea iranienilor care reuşeau să treacă graniţa în Turcia, sperând ca de acolo să ajungă în Europa sau în Statele Unite ale Americii. 

Faptul că Turcia şi Iranul negociau încheierea unui astfel de acord a ajuns la urechile Administraţiei Obama în urmă cu o lună, potrivit Debka File. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite