Turcia şi-a retras militarii de la un exerciţiu NATO în Norvegia. De ce s-a supărat Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia le-a ordonat să se retragă militarilor săi care participau la manevre în Norvegia, a anunţat vineri preşedintele Recep Tayyip Erdogan, denunţând faptul că a fost prezentat ca un „inamic“ în cursul acestui exerciţiu, relatează AFP.

„Ieri (joi), s-a produs un incident în Norvegia. Au agăţat un fel de «tablou al inamicilor». În acest tablou era o fotografie (a fondatorului Republice turce Mustafa Kemal) Atatürk şi numele meu. Iată care erau ţintele“, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Ankara.

Aflând acest lucru, „am dat ordin să se retragă fără întârziere cei 40 de militari ai noştri (care luau parte la manevre)“, a continuat şeful statului turc.

„Nu este posibil să existe o asemenea concepţie a unei alianţe“, şi-a exprimat el nemulţumirea.

Erdogan nu a precizat la ce manevre se referă, iar nicio confirmare nu a putut să fie obţinută imediat de la NATO şi de la autorităţile norvegiene.

Acest anunţ a fost făcut pe fondul unor tensiuni puternice între Ankara şi anumiţi parteneri-cheie ai ei în NATO, precum Washingtonul şi Berlinul.

În paralel, Turcia s-a apropiat de Rusia, cu care cooperează în dosarul sirian.

Turcia a anunţat în septembrie că a semnat un important contract de înarmare, cu privire la achziţionarea unor sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 de la Moscova, sporind şi mai mult îngrijorările partenerilor ei occidentali.

Aceste sisteme de rachete - de tehnologie rusă - nu sunt compatibile cu cele ale Alianţei Nord-Atlantice, iar anunţul a fost perceput drept o manifestare a unor nemulţumiri ale preşedintelui turc.

Pe de altă parte, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a prezentat scuze Turciei pentru incidentul din Norvegiei.

„Îmi prezint scuzele pentru ofensa cauzată. Incidentele au fost rezultatul unor acţiuni ale unui individ şi nu reflect opiniile NATO“, a explicat Stoltenberg.

„Turcia este un aliat stimat al NATO, care aduce contribuţii importante la securitatea Alianţei“, a subliniat el.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite