Trupe ale coaliţiei vest-africane, pregătite să intre în Gambia; preşedintele Jammeh a ignorat ultimatumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul regional al Africii de Vest ECOWAS a mutat trupe la graniţa dintre Senegal şi Gambia, avertizându-l pe preşedintele Yahya Jammeh că acestea vor intra în ţara vest africană pentru a asigura învestirea în funcţie a câştigătorului alegerilor prezidenţiale de anul trecut, Adama Barrow. Somat să cedeze puterea până miercuri la miezul nopţii, Jammeh a ignorat ultimatumul, situaţia din statul vest african fiind neclară.

Forţe armate în mare parte senegaleze, dar şi detaşamente din Nigeria, Mali, Togo şi Ghana, sunt masate de partea senegaleză a graniţei şi sunt pregătite să intre în orice clipă în Gambia.

„Suntem pregătiţi şi aşteptăm să expire ultimatumul. Dacă nu se găseşte o soluţie politică, vom interveni” a declarat pentru Reuters colonelul Abdou Ndiaye, comandantul forţelor senegaleze.

Jammeh, care a decretat miercuri starea de urgenţă în Gambia în tentativa de a bloca învestirea lui Barrow, nu a dat niciun semnal că este pregătit să cedeze puterea nici după expirarea ultimatumului. Până joi la ora locală 03.30 (ora României 05.30) nu au fost semnalate avansări ale trupelor Comunităţii Economice a Statelor Vest Africane (ECOWAS) pe teritoriul Gambiei. 

Preşedintele Gambiei din ultimii 22 de ani refuză să accepte rezultatele alegerilor prezidenţiale de anul trecut, în care acesta a pierdut surprinzător în faţa afaceristului Adama Barrow, acuzând fraudă electorală şi cerând repetarea alegerilor de pe 1 decembrie 2016, asta după ce iniţial acceptase rezultatul. 

image

Barrow, care în acest moment se află în Senegal, ar trebui învestit în funcţie joi, iar membrii blocului regional i-au cerut insistent lui Jammeh să respecte procesul democratic şi să permită tranziţia paşnică a puterii. Forţele blocului regional au confirmat că Barrow va fi învestit în funcţie sub protecţia lor în cursul de joi, în Gambia, indiferent dacă Jammeh acceptă sau nu predarea puterii până la momentul respectiv.

Cu câteva ore înainte de expirarea ultimatumului, Jammeh a discutat la telefon cu preşedintele Mauritaniei Ould Abdel Aziz, acesta din urmă încercând fără succes să medieze un acord. Mauritania este singura ţară din regiune care nu face parte din ECOWAS, retrăgându-se din blocul regional în 2000.

Chiar şi în cazul în care coaliţia regională va interveni militar în Gambia, posibilitatea ca aceasta să întâmpine o rezistenţă semnificative este scăzută, după ce comandantul forţelor armate gambiene Ousman Badjie a declarat armata nu va lupta pentru a-l apăra pe Jammeh.

„Nu ne vom implica militar, asta este o dispută politică. Nu îmi voi implica soldaţii într-o luptă stupidă. Îmi iubesc oamenii” a declarat Badjie, conform AFP.

Cu toate acestea, peste 20.000 de locuitori ai Gambiei au trecut graniţa în Senegal în ultima săptămână, de teama izbucnirii unui conflict armat, iar operatorii de turism evacuează treptat turiştii din ţara vest-africană, relatează „The Guardian”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite