Trei părţi, trei interese
0Israelienii şi palestinienii au demarat oficial primele negocieri directe de pace, după 20 de luni de tăcere. Să nu ne facem, însă, iluzii prea mari: majoritatea analiştilor apreciază că părţile sunt încă foarte departe de un acord de pace veritabil, mai ales din cauza refuzului israelienilor de a îngheţa colonizarea. Dacă ambii protagonişti au acceptat, în pofida situaţiei, să se preteze acestui joc al negocierilor, e că îşi pun o ultimă speranţă în capacitatea preşedintelui Barack Obama de a debloca procesul. Şi ar mai fi un motiv: fiecare din cei doi lideri speră să întoarcă negocierile în interesul naţional al ţărilor lor. Mahmoud Abbas, care a acceptat să vină la negocieri fără a pune Israelului condiţii prealabile, caută să-i unească pe palestinieni şi să-i convingă că diplomaţia e mai eficace decât terorismul. El vrea să se plaseze sub egida ONU, reluând discuţiile de unde au fost întrerupte în 2008, pe baza foii de parcurs stabilită în 2003. Ţelul său poate fi, de asemenea, dezvăluirea adevăratului chip al lui Benjamin Netanyahu - acela al unui prim-ministru israelian care refuză orice compromis, precum şi rezoluţiile ONU.
În schimb, Benjamin Netanyahu ar vrea să pornească de la zero, cu evitarea oricăror referiri la acordurile trecute, cu precădere la protocolul de la Hebron, din 1997, prin care a fost nevoit să cedeze pelestinienilor controlul unei părţi a acestui oraş din Cisiordania. A fost o concesie pe care premierul israelian a regretat-o mereu. Unicul său ţel este garantarea securităţii Israelului, mai ales după atacul din 31 august, în care au fost ucişi patru colonişti evrei din Cisiordania.
În ceea ce priveşte Casa Albă, George Mitchell, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, a declarat că aceste negocieri reprezintă "o mare prioritate". Nu întâmplător s-a grăbit Obama să înceapă negocierile: peste două luni se vor desfăşura alegerile de la jumătatea mandatului său. Republicanii au folosit Israelul împotriva democraţilor, spunând că Obama nu e un prieten al acestei ţări. Aşa că Obama are acum interes să-l convingă pe Netanyahu de contrariu şi să câştige încrederea puternicului lobby israelian din SUA.
„Le Monde“ (FRANŢA) 2 septembrie 2010