Tokaev: 20.000 de terorişti au atacat în cel puţin şase valuri, în Alma-Ata. Ei au fost bine antrenaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Preşedintele kazah susţine că  „analiza situaţiei arată că, în acest moment, Kazahstanul se confruntă cu un act de agresiune armat, bine pregătit şi coordonat de criminali şi grupări teroriste antrenate în străinătate”.

"Bandiţii şi teroriştii erau bine antrenaţi, organizaţi şi comandaţi dintr-un centru special. Unii dintre ei nu vorbeau kazaha", a scris pe Twitter preşedintele Kazahstanului. "Au fost cel puţin şase valuri de atacuri teroriste în Alma-Ata, şi un total de 20.000 de terorişti". 

Preşedintele a subliniat că „analiza situaţiei arată că, în acest moment, Kazahstanul se confruntă cu un act de agresiune armat, bine pregătit şi coordonat de criminali şi grupări teroriste antrenate în străinătate”.

Tokaev a explicat că a dat ordin de desfăşurare a unei operaţiuni antiteroriste „pentru a elimina ameninţarea la adresa securităţii naţionale şi pentru a proteja vieţile şi proprietatea cetăţenilor din Kazahstan”. "În această etapă, operaţiunea de combatere a terorismului continuă. Poliţiştii desfăşoară operaţiuni de amploare şi bine coordonate. Garda Naţională şi forţele armate trebuie să restabilească ordinea în conformitate cu constituţia", a spus preşedintele kazah.

Autorităţile kazahe vor continua să asigure siguranţa misiunilor diplomatice şi a companiilor străine pe fondul tulburărilor din ţară, a mai spus Tokaev. „Kazahstanul va continua să asigure securitatea şi protecţia misiunilor diplomatice străine, precum şi personalul şi proprietatea companiilor şi investitorilor străini”.
El a mai declarat că „politica uşilor deschise pentru investiţiile străine directe va rămâne strategia principală a Kazahstanului”.

Forţele de menţinere a păcii ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor rămâne în Kazahstan pentru o scurtă perioadă de timp până când situaţia din ţară se va stabiliza, a declarat vineri preşedintele republicii. 

Mass-media kazahă anunţă peste 4.000 de „terorişti” arestaţi, care riscă detenţia pe viaţă şi peste 100 de „terorişti” suprimaţi în acţiunile forţelor de ordine şi armatei de preluare a controlului în oraşele kazahe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite