Teroare în Mozambic. Statul Islamic ar fi pus mâna pe un oraş înconjurat de proiecte de explorare a gazelor evaluate la 60 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni care fug din calea teroriştilor în Cabo Delgado FOTO EPA-EFE
Oameni care fug din calea teroriştilor în Cabo Delgado FOTO EPA-EFE

Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a anunţat luni că a preluat controlul asupra oraşului Palma, în nord-estul Mozambicului, ţinta unui atac-surpriză lansat de către jihadişti miercurea trecută. Zeci de persoane au fost ucise în acest atac care a vizat o zonă cu proiecte de explorare de gaze în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Într-un comunicat publicat pe Telegram, Statul Islamic proclamă preluarea sub controlul său a oraşului Palma. Gruparea teroristă afirmă că a atacat „cazărmi şi cartiere generale ale Guvernului” mozambican şi a ucis zeci de militari şi creştini, inclusiv „cetăţeni ai unor state cruciate”.

Mii de persoane încearcă de miercurea trecută să fugă prin orice mijloc posibil din regiunea Capo Delgado, din nord-estul Mozambicului, transmite AFP.

Guvernul mozambican a confirmat duminică seara că cel puţin şapte persoane au fost ucise într-o ambuscadă, vineri, în timp ce încercau să fugă dintr-un hotel în care s-au baricadat de teama jihadiştilor.

„Zeci” de alte persoane, între care un contractor britanic, au fost ucise în primul atac, care a avut loc miercurea trecută la Palma, un oraş de circa 25.000 de locuitori rămas pustiu după lansarea ofensivei jihadiste. Oraşul este situat la doar zece kilometri de un zăcământ de gaze încredinţat gigantului francez Total. Lucrările de explorare ar fi trebuit să înceapă în 2024, proiectul fiind evaluat la 20 de miliarde de dolari.

Palma ar fi căzut pe mâna jihadiştilor vineri seara, după mai bine de 48 de ore de confruntări.

„Peste 100 de persoane sunt date dispărute”, a declarat pentru AFP cercetătorul Martin Ewi, de la Institutul de Cercetări de Securitate din Pretoria, Africa de Sud.

Este o „situaţie încă foarte confuză”, spune el.

De cealaltă parte, Guvernul mozambican susţine că s-a concentrat iniţial pe salvarea localnicilor şi a străinilor din zonă, iar acum intenţionează să „elimine celulele de rezistenţă”.

Conform agenţiei de presă DPA, atacul ar fi purtat de 100 de membri ai unei grupări rebele cunoscute atât ca Al-Shabab, cât şi ca Al-Sunna wa Jama'a.

Recent, Asociaţia „Salvaţi Copiii” a tras un semnal de alarmă în privinţa provinciei mozambicane Capo Delgado: băieţii de aici sunt fie recrutaţi, fie decapitaţi de o organizaţie care a jurat credinţă Statului Islamic.

Peste 2.500 de persoane au fost ucise şi alte peste 700.000 şi-au părăsit casele din 2017 încoace, când a început insurgenţa islamistă în Cabo Delgado. O mostră a acestei terori a îngrozit lumea în noiembrie anul trecut, când 50 de persoane au fost decapitate pe un teren de fotbal.

Un raportor special al ONU a descris execuţiile extrajudiciare ale aceste grupări drept „crude, dincolo de orice imaginaţie”.

Al-Shabab Mozambic, care nu are nicio legătură cu gruparea cu acelaşi nume din Somalia, nu a furnizat până acum indicii despre motivul violenţelor sale. Într-un filmuleţ publicat anul trecut, un lider al său spune: „Ocupăm (localităţile) pentru a demonstra că guvernul este corupt. Îi umileşte pe săraci şi îi îmbogăţeşte pe conducători”. Bărbatul a vorbit totodată despre dorinţa sa de a avea un „guvern islamic, nu un guvern al necredincioşilor”.

„Mozambic este a opta cea mai săracă ţară din lume. Cabo Delgado este cea mai săracă provincie din Mozambic şi totuşi aici există resurse minerale imense, iar unii au impresia că aceste resurse nu sunt împărţite în mod egal, iar de aici pare că a început totul”, explică Chance Briggs, directorul „Salvaţi Copiii” Mozambic.

Guvernul mozambican a cerut ajutor internaţional pentru înăbuşirea insurgenţei. Într-un comunicat publicat la începutul lui martie, Ambasada SUA din Mozambic a anunţat că personal militar american va veni în sprijinul armatei locale.

Statele Unite l-au inclus pe liderul jihadiştilor din Mozambic, Abu Yasir Hassan, pe lista teroriştilor pe care îi vânează în întreaga lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite