Terminalul în care a fost asasinat fratele vitreg al lui Kim Jong-un a fost declarat sigur de autorităţile malaeziene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-nam
Kim Jong-nam

Autorităţile malaeziene au anunţat că nu au fost găsite urme de substanţe toxice în terminalul aeroportului din Kuala Lumpur în care a fost asasinat Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un, în urma unei operaţiuni de curăţare demarate sâmbătă seara, conform DPA.

Autorităţile începuseră, sâmbătă seara, o operaţiune de curăţare a unor posibile substanţe toxice care ar fi putut să rămână în incinta aeroportului internaţional Kuala Lumpur după asasinarea lui Kim Jong-nam. Medicii legişti au descoperit că fratele vitreg al dictatorului nord-coreean a fost ucis cu neurotoxina VX - cea mai toxică substanţă chimică descoperită de oameni.

Operaţiunea a început în jurul orei locale 1.00 (19.00 ora României), adică la aproape două săptămâni după asasinarea lui Kim Jong Nam.

De asemenea, la această operaţiune de curăţare participă inclusiv experţi în radiaţii nucleare.

Autorităţile malaeziene au precizta că vor face tot ce este posibil pentru a se asigura că nu există niciun risc la adresa publicului ca urmare a utilizării neurotoxinei VX în asasinarea de pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur.

”Colaborăm îndeaproape cu acei colegi din departamentul chimic, cu medicii legişti şi experţii de la agenţia nucleară din Malaysia... pentru că vrem să spunem clar publicului dacă există vreun efect radioactiv care ar putea să le afecteze sănătatea”, a declarat comandatul poliţiei statale din Selangor, Abdul Samah Mat. 

Poliţiştii au lansat percheziţii la un complex de apartamente din apropiere de Kuala Lumpur şi acum aşteaptă rezultate din laborator, pentru a determina dacă există vreo substanţă chimică în locurile prin care au trecut principalii suspecţi în asasinarea lui Kim Jong-nam.

Neurotoxina VX este considerată o armă de distrugere în masă, fiind inclusă în Convenţia Armelor Chimice din 2005.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite