Tensiuni la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Preoții, în conflict cu poliția israeliană

0
Publicat:

Preoții de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, locul de unde este adusă Sfânta Lumină în sâmbăta dinaintea Paștelui ortodox, au denunțat restricțiile instituite de poliția israeliană pentru slujba din noaptea Învierii.

Slujbă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim FOTO EPA-EFE
Slujbă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim FOTO EPA-EFE

Poliția israeliană a restrâns asistența la slujbă la 1.800 de persoane, față de 10.000 în anii trecuți. În plus, a decis să mobilizeze un dispozitiv de securitate format din 200 de polițiști.

Restricțiile sunt impuse pentru siguranța enoriașilor, afirmă poliția israeliană, amintind de busculada produsă în 2021 în timpul unui pelerinaj evreiesc.

Însă Biserica Ortodoxă Greacă consideră aceste măsuri „autoritare” și „excesive”. Părintele Matteos Siopis le-a transmis creștinilor să ignore restricțiile și să vină la slujbă.

„Înțelegem sentimentele religioase ale oamenilor care vor să asiste la slujbă. Din păcate, nu toată lumea va avea acces din cauza măsurilor de securitate”, a insistat poliția israeliană.

Un responsabil din cadrul poliției din Ierusalim a precizat că slujba va fi transmisă pe ecrane amplasate în Orașul Vechi.

Atac terorist, dejucat de poliția israeliană

Pe fondul acestui scandal, forțele de securitate israeliene au anunțat joi că au dejucat un atac terorist în Orașul Vechi.

Suspectul este un bucătar din Ierusalimul de Est care a luat un cuțit de la locul de muncă cu intenția de a ucide persoane cu prilejul Paștelui evreiesc.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este un loc important de pelerinaj pentru creștini, pentru că este considerată locul învierii lui Iisus.

Tradiția Sfintei Lumini

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de către Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

Procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală este programată sâmbătă seara, între orele 19.30 - 20.30, pe Colina Bucuriei.

Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim datează din 2009, la inițiativa Patriarhului Daniel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite