Tensiuni între două state ale Americii de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele uruguayan Jose Mujica a acuzat Argentina că duce o politică „insulară” în detrimentul ţărilor vecine şi a Pieţii Comune a Sudului (Mercosur).

În această săptămână, guvernul de Buenos Aires a decis să interzică realizarea exporturilor care pleacă din Argentina către ţările membre Mercosur cu care nu are acord maritim, ceea ce a produs nelinişti în Uruguay, unde lipsa mărfii din portul Montevideo afectează populaţia.

„Singurul rezultat al acestei politici este sancţionarea integrării, să provoace eroziunea Mercosur”, a declarat Jose Mujica în emisiunea de radio la care participă săptămânal. Pentru preşedintele uruguayan interesele politice şi economice ale portului din Buenos Aires a dus la „adoptarea unei atitudini de opoziţie puternică faţă de protul din Montevideo”, situat mai la est de estuarul Rio de la Plata.

Operatorii portuari şi reprezentanţii guvernamentali interpretează noile măsuri argentiniene drept represalii pentru creşterea producţiei de produse de papetărie la una din fabricile aflate la graniţele dintre cele două ţări, guvernul de la Buenos Aires opunându-se acestui proiect comercial încă din 2007, motivul invocat fiind protecţia mediului.

Mercosurul, organizaţie economică formată din Brazilia, Uruguay, Argentina, Uruguay şi Paraguay (stat suspendat din 2012), se confruntă în prezent cu dificultăţi legate în special de barierele vamale stabilite de Argentina. Economia Uruguayului este mare măsură dependentă de cea a Argentinei, stat care a instituit o politică nouă privind importurile şi exporturile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite