Barroso ridică problema „totalitarismului” din sfera convorbirilor interceptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso. FOTO: Reuters
Preşedintele Comisiei Europene, Juan Manuel Barroso. FOTO: Reuters

Summit-ul Consiliului European a fost deschis joi în contextul tensiunii datorate scandalului ascultării telefoanelor de serviciile de informaţii americane. Această întâlnire ar fi trebuit să fie una de rutină, consacrată mai ales problemelor economice, dar dezvăluirile din ultimele zile au aprins stările de spirit.

Subiectul spionajului este cu sensibil în Germania care rămâne afectată de supravegherea sistematică a cetăţenilor săi de către Stasi, în partea est în timpul Republicii Democrate Germane, unde Angela Merkel şi-a petrecut tinereţea.          

Evocând această perioadă, preşedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso a ridicat problema unui aşa zis „totalitarism” legat de sfera informaţiilor, insistând asupra „dreptului fundamental” al respectului vieţii private.

Liderul european a amintit că până în urmă cu aproape 20 de ani viaţa cotidiană a germanilor din est era supravegheată de poliţia politică. "Ştim ce înseamnă totalitarism. Ştim ce se întâmplă când un stat încearcă să pătrundă în sfera vieţii private a cetăţenilor", a declarat Jose Manuel Barroso.

„Spionarea prietenilor nu este deloc acceptabilă”, a conchis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al cărui telefon mobil a fost ascultat de serviciile americane. Francois Hollande nu a vrut să discute acest subiect în faţa presei, dar a avut o întâlnire privată cu Angela Merkel.

Solicitaţi din nou să răspundă în privinţa chestiunii ascultării telefonului Angelei Merkel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a refuzat să vorbească să comenteze dacă în trecut a existat o supraveghere a comunicaţiilor liderului de la Berlin.   

Şeful de guvern italian, Enrico Letta a cerut, de asemenea,  „tot adevărul” din partea americanilor în chestiunea care priveşte sisteme de spionaj, cerere venită în contextul anunţului publicării de săptămânalul italian L`Espresso a unui articol privind spionarea Italiei, a guvernului său şi a principalelor companii de către serviciile americane şi britanice.

Este pentru prima oară când europenii dau dovadă de unitate faţă de un scandal provocat de dezvăluirile lui Edward Snowden din primăvară despre sistemul de supraveghere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite