Temperaturile record au provocat 13 decese în Bolivia: „Aceşti oameni au murit din cauza insolaţiei“

0
Publicat:

Treisprezece persoane au murit în urma unui "val de căldură" care a afectat în ultimele zile Bolivia, a anunţat luni guvernul bolivian, meteorologii înregistrând temperaturi record în această ţară, transmite AFP.

13 decese din cauza caniculei în Bolivia FOTO Shutterstock
13 decese din cauza caniculei în Bolivia FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Maria René Castro, a anunţat că 13 persoane au murit în departamentul Santa Cruz (est), la graniţa cu Brazilia. "Aceşti oameni au murit din cauza insolaţiei", a spus ministrul, precizând că toate victimele sufereau de afecţiuni preexistente, precum diabet sau hipertensiune arterială. În "100% dintre cazuri a existat o deshidratare severă sau moderată până la severă. Acesta este motivul pentru care aceşti oameni au murit", a adăugat ea.

Serviciul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (Senamhi) a raportat separat, luni, că cel puţin 15 oraşe din nordul, estul şi sud-estul ţării au înregistrat recorduri de căldură.În satele din Santa Cruz, valorile de temperatură s-au situat între 36 şi 41 de grade Celsius, potrivit Senamhi.

Căldură și incendii forestiere

Marisol Portugal de la Agenţia naţională de meteorologie a dat drept exemplu vârful de căldură extremă înregistrat în oraşul Yacuiba - la graniţa cu Argentina - unde mercurul din termometre a atins 44,9 grade Celsius, doborând recordul din 1974, de 43 de grade Celsius.

Pe lângă caniculă, departamentele Santa Cruz, Beni (nord-est) şi La Paz (vest) se confruntă cu o cantitate semnificativă de fum provenit de la incendiile forestiere care nu au fost încă aduse sub control.

De duminică până luni, zborurile pe Aeroportul Internaţional Viru-Viru care deserveşte oraşul Santa Cruz de la Sierra au avut întârzieri sau au fost suspendate. Ministrul Apărării, Edmundo Novillo, a declarat la o conferinţă de presă că guvernul solicită ajutor internaţional pentru a stinge incendiile.

Această solicitare a fost transmisă de guvernul venezuelean, care va desfăşura în zonă aproximativ 30 de pompieri specializaţi. Creşterea temperaturilor este exacerbată de arderea pădurilor şi a pajiştilor, practică utilizată pentru extinderea suprafeţelor agricole. Flăcările au mistuit 2,9 milioane de hectare în acest an, conform celui mai recent raport al Ministerului Mediului din Bolivia.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite