Talibanii au executat un şef de poliţie afgan care luptase împotriva lor, deşi se lăudau că vor „ierta pe toată lumea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi foşti oficiali guvernamentali stau acum ascunşi şi se tem de viaţa lor FOTO EPA-EFE
Mulţi foşti oficiali guvernamentali stau acum ascunşi şi se tem de viaţa lor FOTO EPA-EFE

Un fost şef de poliţie afgan a fost executat de talibani, iar imaginile cu evenimentul şocant au circulat pe reţelele de socializare şi au fost verificate de oficialii afgani. Bărbatul luptase împotriva insurgenţilor zeci de ani, notează Business Insider.

Un Videoclip grafic, difuzat pe Twitter, îl arată pe generalul Haji Mullah Achakzai îngenuncheat în timp ce era legat la ochi şi încătuşat, înainte de a fi împuşcat. Generalul Achakzai a fost şeful provinciei Badghis (lângă Herat) şi ar fi fost arestat de talibani după ce au preluat puterea zonei săptămâna trecută, potrivit Hotnews.ro.

Consilierul de securitate afgan Nasser Waziri, care îl cunoştea personal pe Achakzai, a declarat pentru Newsweek că talibanii au distribuit videoclipul printr-o reţea afiliată şi că a fost verificat de oficialii guvernamentali. 

"A fost înconjurat de talibani şi nu a avut de ales decât să se predea noaptea trecută", a declarat Waziri pentru presă. „Talibanii l-au vizat pe Achakzai pentru că acesta era un înalt oficial de informaţii”. 

Generalul era un comandant cu experienţă care luptase împotriva talibanilor de zeci de ani. În ciuda asigurărilor talibanilor că nu vor lua măsuri împotriva duşmanilor lor, grupul ar fi început „investigaţii din uşă în uşă” pentru a încerca să identifice foşti aliaţi americani, potrivit unui raport al ONU. 

Mulţi foşti oficiali guvernamentali stau acum ascunşi şi se tem de viaţa lor. 

Nasser Waziri a declarat pentru Newsweek că el şi alţi consilieri superiori au creat un chat de grup privat care include până la 100 de oficiali afgani care obişnuiau să colaboreze cu guvernul civil pentru a urmări locul unde se află persoanele şi pentru a se asigura că sunt în siguranţă. El a spus că grupul foloseşte VPN-uri şi îşi şterge în mod regulat mesajele. 

Deşi talibanii au încercat să se descrie ca un grup moderat reformat, au apărut rapoarte îngrijorătoare privind violenţa din Afganistan, inclusiv despre faptul că luptătorii au dat foc unei femei afgane pentru că aceasta ar fi gătit prost.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite