Taiwanul acuză China că îi pune piedici să obţină vaccinuri anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Taiwanul a acuzat miercuri pentru prima oară direct China că a blocat un contract pe care l-a convenit cu BioNTech în vederea obţinerii vaccinului său anti-COVID-19, informează Reuters.

Taiwanul a comandat mai multe milioane de doze de vaccin AstraZeneca şi Moderna, dar nu a primit până acum decât puţin peste 700.000. Doar 1% din populaţia Taiwanului ar fi vaccinată până acum anti-COVID-19, în pofida reapariţiei focarelor de COVID-19 în insulă.

„Eram pe punctul de a finaliza contractul cu uzina germană (BioNTech), dar, din cauza intervenţiei Chinei, nu am reuşit să-l încheiem până acum”, a declarat preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, în cursul unei reuniuni a Partidului Democrat Progresist.

Dacă BioNTech a refuzat să comenteze declaraţia lui Tsai Ing-wen, laboratorul german a ţinut în schimb să sublinieze că sprijină aprovizionarea cu vaccinuri a întregii lumi.

China a negat că a încercat să blocheze dozele de vaccin destinate Taiwanului şi s-a oferit să le furnizeze ea însăşi, ca semn de bunăvoinţă. Grupul Shanghai Fosun Pharmaceutical Group a susţinut că este dispus să livreze Taiwanului vaccinul anti-COVID-19 produs de BioNTech împreună cu Pfizer.

Fosun a semnat un acord cu BioNTech prin care şi-a asigurat exclusivitatea comercializării vaccinurilor sale anti-COVID-19 în China continentală, dar şi în Hong Kong, Macao şi Taiwan.

Tsai Ing-wen a insistat că vrea să cumpere direct de la producător. În caz că nu va putea să facă acest lucru, mizează pe programul COVAX, menit favorizării accesului la vaccinuri pe plan global.

China consideră Taiwanul drept un teritoriu al său şi exercită presiuni asupra statelor sau companiilor pentru a-şi limita relaţiile cu insula.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite