Supravegherea post-coronavirus. Un oraş chinez vrea o aplicaţie de monitorizare a stării de sănătate a populaţiei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile oraşului Hangzhou vor să permanentizeze măsura de supraveghere electronică a sănătăţii populaţiei aplicată în contextul noului coronavirus.

Scăpate de grija noului coronavirus, autorităţile din Hangzhou nu intenţionează totuşi să renunţe la aplicaţia prin care pot avea acces la starea de sănătate a celor peste 10 milioane de locuitori ai oraşului.

Astfel, aplicaţia anti-coronavirus urmează să cedeze locul uneia de sănătate, care să conţină istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă, cum ar fi cantitatea de alcool consumată, numărul ţigărilor fumate, timpul alocat activităţii fizice sau somnului etc. Cumulaţi, toţi aceşti factori indică un scor de sănătate, care poate evolua în funcţie de situaţia parametrilor. Scorul poate fi aflat printr-o simplă scanare a codului de bare, relatează CNN.

Noul sistem este privit cu îngrijorare, existând temeri cu privire la permanentizarea supravegherii sporite pe fondul coronavirusului şi extinderea acestei practici la întreaga ţară. Ori China aplică deja un amplu program de monitorizare a populaţiei prin aşa-numitul sistem de credit social.

Hangzhou este sediul Alibaba, gigantul chinez din domeniul comerţului electronic care a vegheat asupra sănătăţii locuitorilor acestui oraş prin platforma sa Alipay.

În faţa temerilor, compania susţine că protejarea vieţii private a utilizatorilor săi este „o cerinţă strictă pentru toţi furnizorii de servicii terţe pe platforma sa”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite