SUA şi Polonia vor organiza împreună un summit pentru Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său polonez Andrzej Duda (primul din imagine) într-o conferinţă de presă la Casa Albă FOTO EPA-EFE
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său polonez Andrzej Duda (primul din imagine) într-o conferinţă de presă la Casa Albă FOTO EPA-EFE

Statele Unite plănuiesc să găzduiască împreună cu Polonia, la Varşovia, un summit privind Orientul Mijlociu, în special Iranul, a informat Departamentul de Stat american vineri, scrie Reuters.

Summit-ul va avea loc pe 13 şi 14 februarie. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat pentru Fox News într-un interviu care va fi difuzat vineri că întâlnirea „se va concentra pe stabilitatea, pacea şi securitatea din Orientul Mijlociu, acest lucru incluzând şi asigurarea că Iranul nu devine o influenţă destabilizatoare“.

Pompeo a declarat că întâlnirea „va aduce laolaltă zeci de ţări din întreaga lume, din Asia, Africa, Emisfera Vestică, Europa şi bineînţeles Orientul Mijlociu“.

Departamentul de Stat nu a răspuns imediat unor întrebări privind ţările care vor participa. Comunicatul Departamentului arată că vor fi ţări cu interese comune în stabilitatea din Orientul Mijlociu.

„Summit-ul se va concentra pe probleme importante, precum terorismul şi extremismul, dezvoltarea rachetelor, comerţul maritim şi securitatea şi ameninţările din partea grupărilor militare din regiune“, se arată în comunicat.

Pompeo se află într-un turneu în Orientul Mijlociu într-un efort de a obţine susţinere în regiune din partea aliaţilor după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor din Siria.

Pompeo a declarat pentru Fox News că la summit vor participa reprezentanţi din ţări din întreaga lume pentru a discuta despre influenţa regională a Iranului, administraţia Trump căutând să mărească presiunea asupra Teheranului.

Joi, într-un discurs ţinut la Cairo, Pompeo a cerut solidaritate împotriva Teheranului: „Este timpul ca rivalităţile vechi să se termine, pentru binele regiunii“, a afirmat el.

Referindu-se la Iran ca la o „influenţă cancerigenă“, Pompeo a precizat că SUA „au reimpus sancţiuni care nu ar fi trebuit niciodată ridicate“, făcând referire la retragerea SUA dintr-un acord nuclear semnat cu Iranul în 2015.

Consolidarea relaţiilor tradiţionale ale SUA în Orientul Mijlociu a fost un element central în strategia regională a lui Trump, alături de susţinerea faţă de Israel şi încercările de a alinia ţările arabe alături de Israel, în special în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Iran.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite