SUA şi Israel, vulnerabile în faţa atentatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrecute la numai o zi distanţă una de alta, atacurile armate de la Burgas (Bulgaria) şi Denver (SUA)  arată că americanii şi israelienii sunt prinşi în capcana propriilor istorii.

„Unul dintre lucrurile care scot SUA în afara lumii civilizate este libertatea de a deţine arme", scriu unii analişti. Faptul că atacatorul care a ucis 12 oameni şi a rănit 40, vineri, într-un cinematograf din Denver (Colorado) deţinea o mitralieră de atac şi un pistol şi că îşi căptuşise apartamentul cu explozibili a căror cantitate nu e cunoscută încă aminteşte de trecutul statului Colorado plin de astfel de incidente.

Tragedii similare s-au petrecut şi în ţările europene, unde controlul armelor este strict. Nicio societate nu este total protejată împotriva acestui fel de incidente, dar numărul atacurilor armate petrecute în SUA este ieşit din comun.

Pe de altă parte, povestea Israelului nu se leagă de nebunia unui individ, ci de violenţa organizată, menită să terorizeze civilii şi condusă de guverne ostile. Iranul este acuzat că dirijează această ofensivă şi nu duce lipsă de organizaţii de unde să-şi racoleze soldaţii care doresc să moară pentru o cauză religioasă. „Atât americanii, cât şi israelienii se află în capcana propriilor istorii", arată un editorial din publicaţia „The Jerusalem Post".

„Una dintre problemele Americii e dragostea pentru o imagine romantică a individualismului fără limite, care e o barieră în calea progresului. Aceasta se traduce în accesul necontrolat la mijloacele de violenţă. Israelienii, pe de altă parte, sunt prinşi în capcana realităţii de a fi evrei. Dacă Holocaustul a determinat o introspecţie a creştinilor şi o abandonare a persecuţiei, crearea şi succesul Israelului au dat musulmanilor o cauză", scrie publicaţia.

„Lupii singuratici"

„Unul dintre lucrurile care devin parte a misiunii noastre este de a identifica şi anihila şi apoi a aduce în faţa justiţiei acei lupi singuratici care ne fac rău", a declarat recent Jack Pirozzolo, procuror de  Massachusetts, în faţa unui tribunal.

Dar ceea ce s-a întâmplat în Aurora a fost mai mult decât fapta unui om „dereglat".  A fost un act de terorism intern. Din ceea ce se ştie de la poliţie, e clar că James Holmes, candidat la doctorat în neuroştiinţă, a planificat cu sânge-rece actul său terorist.

„Dar dacă ai un nume drăguţ, precum Holmes, nimic la cazier, decât poate o amendă pentru că ai depăşit viteza legală, şi niciun istoric de frecventare a website-urilor Al-Qaida, nu ai cum să intri pe o listă de supraveghere. Faptul că ai cumpărat o armă de mare calibru de pe internet nu atrage atenţia", scrie analistul Peter Gelzinis în publicaţia „Boston Herald".

„Ştiu că adepţii fanatici ai celui de-al doilea amendament vor protesta, dar cine are nevoie de  o asemenea armă dacă nu pleacă în Afganistan?"
Dacă un cetăţean care respectă legea are nevoie să cumpere atâta muniţie pentru mitralieră poate ar trebui ca un agent să-i bată la uşă", mai scrie analistul.

19 este numărul victimelor atentatelor din Burgas şi Denver, de săptămâna trecută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite