SUA cer autorităţilor egiptene să nu-l reţină "arbitrar" pe Morsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohamed Morsi a fost reţinut de către armată FOTO Reuters
Mohamed Morsi a fost reţinut de către armată FOTO Reuters

Statele Unite le-au cerut în mod expres autorităţilor egiptene să nu recurgă la "arestări arbitrare" împotriva lui Mohamed Morsi şi a susţinătorilor preşedintelui islamist demis, a declarat joi un oficial guvernamental american, relatează AFP.

Membrii echipei de securitate a preşedintelui Barack Obama au subliniat importanţa "revenirii rapide şi responsabile" la un Guvern civil ales în mod democratic, în discuţiile cu oficialii egipteni şi cu partenerii de la Washington, a adăugat oficialul american sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele Obama a participat joi la o reuniune cu consilierii săi privind situaţia din Egipt, în a doua zi după demiterea lui Mohamed Morsi de către armată, a precizat sursa.

Oficialii au pus accent pe importanţa unui "proces politic transparent, care include toate partidele şi grupurile; evitarea oricărei arestări arbitrare a preşedintelui Morsi şi a susţinătorilor săi; responsabilitatea tuturor grupurilor şi partidelor în evitarea violenţei".

Armata l-a înlocuit în funcţie miercuri pe Mohamed Morsi cu preşedintele Curţii Constituţionale până la organizarea unor noi alegeri anticipate, a anunţat generalul egiptean Abdel Fattah al-Sissi, fără a preciza durata acestei perioade de tranziţie.

Mohamed Morsi şi alţi lideri ai Frăţiei Musulmane sunt obligaţi să nu părăsească Egiptul, din cauza unei anchete în desfăşurare privind o evadare din închisoare în 2011, pentru care ei vor fi interogaţi lunea viitore.

Morsi denunţă o lovitură de stat

Morsi denunţă o "lovitură de stat completă", după ce cu o zi înainte a declarat că este gata să-şi "dea viaţa" pentru a-şi apăra "legitimitatea" dobândită la primele alegeri prezidenţiale democratice din istoria ţării.


Aspectul său plăcut, manierele simple şi felul de a vorbi pe înţelesul tuturor au contribuit la o stare de graţie în primele luni de conducere a statului de către fostul lider al mişcării Fraţilor Musulmani.

Dar foarte curând mulţi egipteni au început să-l considere pe Morsi drept însetat de putere, obsedat de ideologia politico-religioasă, doritor de a instaura un regim autoritar. Au avut loc manifestaţii în masă care au cerut demisia preşedintelui islamist.

Unii îl acuză pe acest bărbat în vârstă de 61 de ani că ar fi doar o marionetă a biroului politic al Fraţilor Musulmani şi "oaia" Ghidului lor suprem, Mohamed Badie.

Cel mai popular umorist din Egipt, Bassem Youssef, a satirizat setea de putere a lui Morsi, în fiecare săptămână într-un show televizat de mare audienţă. Protestatarii scandează acelaşi slogan care a fost folosit doi ani mai devreme în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak: "Afară!".

Susţinătorii lui Morsi subliniază că acesta este primul civil care a devenit preşedinte, iar legitimitatea sa este certificată de urne. Potrivit susţinătorilor lui, probleme precum corupţia din domeniul administrativ, lipsa de funcţionare a economiei şi tensiunile confesionale nu au apărut în timpul conducerii lui Mohamed Morsi.

Prin vizitele sale frecvente în străinătate, Morsi a încercat să integreze Egiptul printre marile ţări emergente cum ar fi China sau Brazilia, asigurând statele occidentale precum SUA, vechi aliat al Egiptului, că tratatul de pace cu Israelul nu va fi pus în discuţie.

Inginer absolvent al unei universităţi americane, Mohamed Morsi a fost supranumit "roata de rezervă" pentru că la primele alegei prezidenţiale l-a înlocuit într-un termen scurt pe un alt candidat al Fraţilor Musulmani, Khairat al-Shater, a cărui candidatură a fost invalidată.

Potrivit experţilor, în primele sale apariţii publice, Morsi nu avea proflul unui candidat favorit la alegerile prezidenţiale. Totuşi, pe parcursul campaniei electorale, el a căpătat încredere şi a devenit caustic, fiind susţinut de puternica reţea de militanţi a Fraţilor Musulmani în faţa rivalului său, fostul premier al preşedintelui demis Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

Citeşte şi


 

Cum a ajuns Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor“ la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.

Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie îl îndepărtau de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreaba de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.

Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din Egipt

Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.

Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul „islamismului politic“

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.

Condamnată la închisoare în Egipt, o activistă pentru drepturile omului avertizează: „Trebuie organizate alegeri fără intervenţia armatei“

Nancy Okail a fost nevoită să fugă din ţara sa natală pentru a scăpa de o sentinţă de cinci ani de închisoare. Se îndreaptă acum Egiptul către o nouă perioadă de instabilitate?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite