Condamnată la închisoare în Egipt, o activistă pentru drepturile omului avertizează: „Trebuie organizate alegeri fără intervenţia armatei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nancy Okail FOTO Freedom House
Nancy Okail FOTO Freedom House

Nancy Okail a fost nevoită să fugă din ţara sa natală pentru a scăpa de o sentinţă de cinci ani de închisoare. Se îndreaptă acum Egiptul către o nouă perioadă de instabilitate?

Pe 7 decembrie 2011, Nancy Okail, pe atunci directoarea biroului Casa Libertăţii din Cairo, a fost interogată de către oficiali din Ministerul Justiţiei. 

La scurt timp după ce a sosit la interogatoriu, procurorii au acuzat-o că ar fi primit finanţare ilegală din partea unui guvern străin şi au interogat-o vreme de şapte ore, se arată într-un articol publicat pe site-ul „The Atlantic“.

La câteva săptămâni după aceea, un grup de poliţişti a luat cu asalt biroul ONG-ului la care ea lucra, iar ofiţerii i-au obligat pe membrii echipei conduse de Okail să le furnizeze parolele necesare pentru a accesa computerele din clădire, confiscându-le actele.

În aceeaşi zi, alte nouă ONG-uri au fost verificate de poliţişti şi s-au demarat anchete care vizau toate aceste organizaţii finanţate de guverne străine. Adică toate, arată Okail, de vreme ce economia egipteană nu le poate susţine.

În luna ianuarie, Okail a apărut în faţa instanţei, unde a fost forţată să stea într-o cuşcă, în incinta tribunalului, în timp ce era acuzată de fapte pe care nu le comisese.

„Când am intrat în cuşca respectivă, mi-am dat seama că nu era un proces corect“, a povestit ea. „Mesajul care ni se transmitea era că, dacă eşti activist pentru drepturile omului şi lupţi pentru democraţie, aici vei ajunge“.

Când Okail a ajuns la conducerea ONG-ului în care lucra, a început să primească telefoane de ameninţare, iar când un articol despre organizaţie a apărut într-un ziar local, reacţiile au fost violente şi mulţi comentatori au sugerat că ar trebui ca birourile acestora să fie incendiate.

În ce priveşte situaţia actuală din Egipt, Okail crede că armata urmăreşte să păstreze privilegiile de care s-a bucurat în perioada interimatului, mai ales autoritatea şi puterea de a reduce la tăcere adversarii.

Din cauza presiunilor care erau făcute asupra ei, Okail a divorţat. La scurt timp după aceea, mama sa a murit. Spre finalul procesului ei, a călătorit în Statele Unite. În timp ce se afla în Washington, instanţa a condamnat 43 de activişti la cinci ani de închisoare, deşi ţara era deja condusă de Morsi. Okail şi un alt coleg au fost condamnaţi in absentia la cinci ani de închisoare.

Acum, ea nu se poate întoarce în Egipt. Copiii ei se află în ţara sa natală, dar o pot vizita din când în când. Părinţii femeii nu pot călători, iar Okail nu ştie dacă îi va mai vedea vreodată.

„Să fiu singură aici, fără familia mea, este foarte dificil“, explică ea. „Să ştiu că nu îmi voi mai vedea niciodată ţara... este un sentiment de nedreptate“.

Ea spune că este îngrijorată de posibilitatea ca ţara să alunece din nou în haos, într-o perioadă în care drepturile omului vor fi din nou ignorate.

„Avem nevoie de o perioadă reală de tranziţie pentru a pune la punct o Constituţie care să reprezinte Egiptul şi să organizăm alegeri fără intervenţia armatei“, încheie ea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite