SUA au trimis un distrugător în ape disputate din Marea Chinei de Sud. Beijingul le cere americanilor „să nu creeze probleme din nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul lansator de rachete USS Lassen FOTO AP
Distrugătorul lansator de rachete USS Lassen FOTO AP

O navă de război aparţinând Marinei Statelor Unite a pătruns în ape disputate în Marea Chinei de Sud, apropiindu-se la 12 mile marine (22 de kilometri) de Insulele Spratly, unde China a construit şi extins recifuri artificiale pe care le revendică drept teritoriul său, relatează DPA online.

Este vorba despre distrugătorul lansator de rachete USS Lassen, potrivit ediţiei de luni seara a ziarului New York Times (NYT).

"Unul dintre motivele pentru care ai o marină (este) să fii în măsură să exerciţi influenţă şi să aperi libertatea navigaţiei în apele internaţionale", a subliniat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o conferinţă de presă.

Autorităţile chineze au monitorizat, urmărit şi avertizat nava de război americană USS Lassen deoarece a intrat "ilegal" în apele din apropierea insulelor şi recifelor disputate din Marea Chinei de Sud, potrivit unei declaraţii difuzate de Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters. „China cere ferm părţii americane să gestioneze conştient situaţia, să corecteze imediat greşeala şi să nu recurgă la acte periculoase sau provocatoare care ameninţă suveranitatea Chinei şi interesele sale în domeniul securităţii“, se arată într-o declaraţie difuzată pe site-ul ministerului.

Statele Unite nu au notificat China înainte de a trimite nava în regiune, a precizat Kirby, subliniind că "nu trebuie să te consulţi cu vreo naţiune atunci când îţi exerciţi dreptul la libertatea de a naviga în ape internaţionale".

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud - un culoar de transport maritim-cheie -, vizată în acelaşi timp de revendicări asupra unor potenţiale bogate resurse minerale de pe fundul marin din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului şi sultanatului Brunei.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat marţi că Beijingul încearcă să verifice informaţiile cu privire la nava americană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite