SUA afirmă că au decis să livreze tancuri Ucrainei la presiunea Germaniei

0
Publicat:

Decizia Statelor Unite de a livra Ucrainei tancuri Abrams a fost luată în urma presiunilor din partea Germaniei, potrivit unei declaraţii neaşteptate făcute de Washington, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

Tancul Abrams FOTO EPA-EFE
Tancul Abrams FOTO EPA-EFE

Joe Biden a aprobat măsura după ce Germania i-a transmis președintelui american că ea nu doreşte să trimită tancuri Leopard în Ucraina în absenţa unui angajament al Statelor Unite de a furniza de asemenea tancuri Kievului, a declarat duminică seară consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Pentagonul nu era favorabil ideii trimiterii de tancuri Abrams întrucât acestea nu păreau a fi adecvate câmpului de luptă din Ucraina, notează DPA.

Comentariul lui Sullivan vine în contradicţie cu alte declaraţii pe acest subiect ale Casei Albe şi cu unele luări de poziţie ale Guvernului german. Declaraţia survine înainte cu câteva zile de o vizită a cancelarului german Olaf Scholz la Washington, prevăzută programată pentru 3 martie.

În pofida solicitărilor repetate ale conducerii de la Kiev, Scholz a ezitat în primă fază să trimită tancuri Leopard armatei ucrainene. Cancelarul german și-a schimbat poziția abia luna trecută, după ce Washingtonul a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri Abrams.

Şeful Guvernului german a insistat asupra modului în care Berlinul se coordonează cu ceilalţi aliaţi în problema furnizării de echipamente militare Ucrainei.

Inițial, Joe Biden „a luat decizia de a nu le trimite (tancuri Abrams, n. red.) întrucât Pentagonul i-a spus că nu vor fi utile pe front în această luptă. Utile sunt tancurile germane”, a explicat Sullivan.

Totuşi, în interesul „unităţii alianţei” şi pentru a garanta că „Ucraina obţine ceea ce doreşte”, liderul de la Casa Albă a fost de acord să livreze tancuri, chiar dacă modelul Abrams nu este ceea ce Ucraina are nevoie chiar acum, a spus Jake Sullivan într-o intervenție la postul de televiziune ABC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite