Strategia lui Putin din Siria nu va funcţiona şi în cazul Venezuelei
0În Venezuela, Rusia pare să joace din nou bine cu o mână slabă. SUA au impus sancţiuni dure pentru compania petrolieră de stat şi le-a ridicat în cazul oficialilor care s-au alăturat opoziţiei, precum şeful serviciului de informaţii. Şi totuşi, cu susţinerea Rusiei, dictatorul Nicolas Maduro supravieţuieşte.
Vizita secretarului american de Stat Mike Pompeo de la Soci, de ieri, a fost o ocazie bună pentru omologul său rus Serghei Lavrov să abordeze o tehnică bine-cunoscută a Rusiei: alimentarea unei crize geopolitice pentru ca apoi să se ofere să o rezolve, scrie Bloomberg.
Asta a făcut Lavrov în Siria. În timp ce mercenarii ruşi şi bombardierele spulberau civilii cu ajutorul miliţiilor iraniene, Lavrov se întâlnea cu secretarul american de Stat de atunci, John Kerry, pentru a negocia un proces politic care avea drept scop încheierea conflictului. Farsa a continuat vreme de aproape doi ani. Doar după ce ruşii au bombardat un convoi umanitar în septembrie 2016, Kerry a realizat că era jucat pe degete.
Ruşii plănuiesc o strategie similară cu Venezuela. Comunicatul oficial al Ministerului rus de Externe care sintetizează o conversaţie telefonică de pe 1 mai dintre Pompeo şi Lavrov menţionează apelul la „un dialog între toate forţele politice din ţară“. Este de aşteptat ca Lavrov să propună discuţii între Maduro şi opoziţie prin care autocratul să rămână la putere în timp ce cele două părţi negociază pentru organizarea unor noi alegeri.
Această idee nu este nouă. Însuşi Maduro a purtat discuţii cu opoziţia înainte, doar ca să nu-şi respecte angajamentele ulterior. În ianuarie, senatorul Chris Murphy şi fostul consilier adjunct pe probleme de siguranţă naţională Ben Rhodes au lansat ideea unui tip de proces politic de pace pentru Venezuela, excluzând Rusia, dar incluzând alţi doi prădători, China şi Cuba.
Orice fel de negociere cu Maduro este o capcană, subliniază Bloomberg. El va folosi timpul pe care îl căştigă la masa negocierilor pentru a diviza opoziţia care-l susţine pe preşedintele interimar Juan Guaido. Această opoziţie are numeroase facţiuni, inclusiv mulţi susţinători dezamăgiţi ai mentorului lui Maduro, Hugo Chavez. Un proces lungit ar fi în avantajul lui Maduro. Acesta ar submina şi dreptul consituţional la putere al lui Guaido, care a preluat preşedinţia după ce Maduro a câştigat nişte alegeri ilegitime.
Însă se pune problema dacă strategia rusă va funcţiona. Săptămâna trecută, într-o şedinţă de informare cu reporterii, un oficial important al Departamentului de Stat a minimalizat aşteptările în legătură cu un posibil acord pentru a determina Rusia să coopereze în Venezuela. Mai mult, oficialii americani spun că există planuri de a impune noi sancţiuni Moscovei.
Pompeo a acuzat compania petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, de încălcarea noilor sancţiuni impuse de SUA companiei petroliere de stat din Venezuela. Pompeo a dat vina pe Moscova pentru că l-a îndemnat pe Maduro să rămână la Caracas şi să nu plece în Cuba, atunci când Guaido a făcut apel la o zi de proteste de stradă.
Însă comentariile publice ale preşedintelui Trump nu s-au aliniat complet cu cele ale lui Pompeo. La începutul lunii, în urma unei discuţii telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, Trump a reiterat replica rusă potrivit căreia „Rusia doar vrea să vadă că se întâmplă ceva pozitiv pentru Venezuela“. Dar în ciuda aparentei simpatii a lui Trump pentru Putin, preşedintele american s-a arătat dispus că confrunte Rusia atunci când este necesar.