Statul Islamic ameninţă Iranul şi pe ghidul său suprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ayatollahul Khamenei (în imagine) este ameninţat că îşi va pierde „casa“ FOTO Arhivă
Ayatollahul Khamenei (în imagine) este ameninţat că îşi va pierde „casa“ FOTO Arhivă

Organizaţia teroristă sunnită Statul Islamic (SI) a ameninţat Iranul şi pe ghidul său suprem, Ali Khamenei, pentru rolul jucat în conflictele regionale actuale, potrivit unei rare înregistrări video în limba farsi, publicată luni, relatează AFP.

În această înregistrare video de 36 de minute, publicată pe reţelele sociale de aripa media a SI din „provincia Diyala“, în Irak, un individ mascat i se adresează ayatollahului Khamenei.

„Tu, persoana blestemată care ţii sub control aşa-zisul regim islamic iranian, să fii sigur că în curând îţi vom distruge casa în acest fel“, a ameninţat el, arătând nişte ruine în spatele său.

Mai mulţi soldaţi prizonieri sunt decapitaţi în înregistrarea video. Unul dintre ei poartă o insignă spre gloria imamului Hussein, indicând că este şiit.

Iranul, ţară cu o largă majoritate şiită, este un important aliat militar şi financiar al regimului de la Damasc în conflictul care îl opune din 2011 opozanţilor armaţi şi jihadiştilor, printre care SI.

Pe de altă parte, Iranul este implicat din 2014 alături de Guvernul irakian în lupta acestuia împotriva SI.

Stat Islamic, care îi consideră pe şiiţi ca eretici, a acuzat Iranul în materialul video că îi persecută de secole pe sunniţi.

„Vom cuceri Iranul şi vom restaura naţiunea sunnită aşa cum era înainte“, a afirmat un alt bărbat în înregistrarea video.

Islamizat cu începere din secolul al VII-lea, Iranul a devenit şiit sub dinastia safevidă, în secolul al XVI-lea.

Statul Islamic, sub presiune la Mosul şi Rakka

Statul Islamic, care a instaurat un califat în vara lui 2014 în teritorii cucerite în Irak şi Siria, se află acum sub presiune în cele două ţări vecine. Forţele irakiene avansează la Mosul şi curăţă acest oraş din nordul ţării de jihadiştii, în timp ce Forţele Democratice Siriene (FDS), susţinute de Statele Unite, ţin sub presiune Statul Islamic în fieful său din Rakka.

Recent, FDS au cucerit aeroportul Tabqa şi oraşul Karama, situate la 50 de kilometri, respectiv la 20 de kilometri de Rakka.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite