Statele Unite şi Coreea de Sud se pregătesc de vaste exerciţii militare, amplificând tensiunile în Peninsula Coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile din Peninsula Coreeană au escaladat din nou în acest weekend în condiţiile în care Statele Unite au anunţat desfăşurarea în regiune a unui număr important de avioane de vânătoare invizibile, iar oficialii nord-coreeni şi cei americani au afirmat că şansele unui conflict sunt în creşte

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, partea ei de retorică belicoasă a venit în două episoade. Sâmbătă, ministrul de Externe nord-coreean a afirmat că Donald Trump „cerşeşte un război nuclear” prin ceea ce a numit a fi „un risc deosebit de periculos în Peninsula Coreeană”. 

A doua zi, cotidianul de stat nord-coreean Rodong Sinmun, a catalogat exerciţiile militare desfăşurate de către Coreea de Sud împreună cu Statele Unite drept „o provocare periculoasă” ce împinge întreaga regiune în „pragul unui conflict nuclear”.

În ceea ce priveşte Statele Unite, principalul consilier pe probleme de securitate al preşedintelui Trump a declarat sâmbătă în cadrul unei conferinţe că şansele unui conflict cresc pe zi ce trece.

„Cred că riscurile unui conflict cresc în fiecare zi, ceea ce înseamnă că ne aflăm într-o cursă în care trebuie să fim capabili să rezolvăm această problemă”, a declarat oficialul american, care a adăugat că ultimul test balistic nord-coreean a contribuit la amplificarea acestui risc.

Duminică, senatorul republican Lindsay Graham a declarat că Pentagonul ar trebui să evacueze personalul auxiliar şi cetăţenii americani din peninsulă, în contextul în care un conflict pare tot mai aproape.

„Este o nebunie să trimitem soţiile şi copiii personalului militar american în Coreea de Sud date fiind provocările Phenianului. Cred că este timpul să începem să trimitem acasă familiile personalului american”, a declarat oficialul american.

În acest timp, media sud-coreeană a prezentat impresionantele forţe aeriene americane desfăşurate în Peninsulă, inclusiv şase avioane de vânătoare invizibile F-22 Raptor, ce vor participa la un exerciţiu militar aerian împreună cu trupele coreene.

Peste 230 de avioane şi 12,000 de militari din Statele Unite şi Coreea de Sud vor lua parte săptămâna aceasta la acest exerciţiu.

„Avioanele americane ce au ajuns în Coreea de Sud includ câte şase F-22,  F-35 şi F-18G, alături de câte zece F-15C şi F-16”, a declarat un oficial sud-coreean postului CNN.

Aceste avioane vor fi prezente în Coreea de Sud pe durata întregii săptămâni viitoare, şi lor li se vor alătura mai multe avioane din bazele din Japonia, inclusiv bombardierele strategice B-1.

După cum susţin experţii militari, tocmai aceste avioane de vânătoare reprezintă principala ameninţare pentru Coreea de Nord.

Având suprafaţa acoperită în materiale de ultimă generaţie ce absorb undele radar, avioanele F-22 şi F-35 vor reprezenta vârful de lance în cazul unui conflict. Deşi Coreea de Nord are în dotare un sistem anti-aerian destul de capabil, sistemul său de radare nu are capacitatea de a detecta aceste avioane de vânătoare înainte de a fi lovite chiar de către acestea.

Cotidianul nord-coreean citat susţine că aceste exerciţii aeriene arată că deciziile strategice ale inamicilor statului de a începe un război nuclear au ajuns într-un punct periculos.

„Aceasta este o provocare cât se poate de clară, şi poate duce la un război nuclear în orice moment. Iar avioanele stealth cu care inamicii se laudă atât de mult vor avea soarta unor molii”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite