Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe: Posibilitatea unui război cu Coreea de Nord creşte pe zi ce trece
0Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, H.R. McMaster, a declarat sâmbătă că posibilitatea unui război cu Coreea de Nord creşte pe zi ce trece. Acesta a adăugat că, în opinia sa, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare ameninţare imediată la adresa Statelor Unite“, informează CNN.
„[Posibilitatea unui război cu Coreea de Nord] Cred că este în creştere pe zi ce trece, ceea ce înseamnă că, de fapt, suntem într-o cursă, suntem într-o cursă pentru a putea rezolva această problemă“, a declarat McMaster într-o conferinţă susţinută la The Reagan National Defense Forum (Forumul de Apărare Naţională Reagan), răspunzând la întrebarea dacă lansarea unei rachete balistice intercontinentale , marţi, de către Coreea de Nord, a amplificat riscul declanşării unui război.
Preşedintele Donald Trump rămâne hotărât în decizia sa de a denucleariza complet Peninsula Coreană, a adăugat McMaster, spunând că există şi modalităţi „non-militare“ de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei să impună sancţiuni şi mai mari regimului de la Phenian.
„Există modalităţi de a rezolva această problemă fără a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursă, pentru că se apropie tot mai mult şi nu a mai rămas prea mult timp“, a afirmat consilierul, referindu-se apoi la liderul nord-coreean, Kim Jong Un: „Cu fiecare lansare de rachetă sau test nuclear, el a crescut capacităţile ţării sale“.
„Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei să acţioneze în interesul propriu şi credem că este în interesul ei imediat să facă mai mult“, a spus McMaster, apreciind că Beijingul trebuie să ia măsuri unilaterale de tăiere a importurilor nord-coreene de petrol.
McMaster a spus că atât el, cât şi Trump consideră că un embargo petrolier total „ar fi indicat în acest moment“.
Însă, în opinia sa, este foarte puţin probabil ca liderul de la Phenian să îşi schimbe comportamentul în absenţa unor sancţiuni mult mai dure şi a aplicării integrale a celor deja în vigoare.
În ceea ce priveşte opţiunile militare, McMaster a amintit că artileria convenţională şi rachetele nord-coreene au ca ţintă Seulul, iar „o evoluţie militară nu poate fi lipsită de riscuri“. Însă, a ţinut să precizeze că acţiunile Phenianului au făcut ca alianţele Americii cu Japonia şi cu Coreea de Sud să fie mai puternice ca niciodată.