Statele Unite consideră cooperarea pe plan militară cu Nigerul avantajoasă

0
Publicat:

Cooperarea pe plan militar dintre Statele Unite şi Niger este reciproc avantajoasă, a apreciat Washingtonul, care a indicat că aşteaptă lămuriri după anunţul juntei aflate la putere de a pune capăt acesteia, notează AFP, scrie AGERPRES.

Niger FOTO: Shutterstock
Niger FOTO: Shutterstock

Regimul militar, ajuns la putere în Niger în urma unei lovituri de stat pe 26 iulie, a anunţat sâmbătă într-un comunicat transmis la televiziunea naţională că denunţă "cu efect imediat" acordul de cooperare militară cu Statele Unite.

Declaraţia a venit la puțin timp după plecarea din ţară a unei delegaţii americane, condusă de cel mai înalt comandant militar american pentru Africa, generalul Michael Langley, şi din care au făcut parte mai mulţi oficiali de rang înalt.

„Suntem în contact cu autorităţile de tranziţie pentru a obţine lămuriri cu privire la comentariile lor şi pentru a discuta paşii următori”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

„Parteneriatele noastre cu ţările din Africa de Vest privind securitatea sunt reciproc avantajoase şi urmăresc să atingă ceea ce credem a fi obiective comune pentru a detecta, preveni şi reduce violenţa teroristă şi de a crea un mediu propice dezvoltării economice şi sociale”, a adăugat Patel.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a spus că delegaţia SUA a fost "directă şi sinceră" legat de preocupările americane cu privire la lovitura de stat.

„Am fost deranjaţi de calea pe care s-a angajat Nigerul”, a spus Singh jurnaliştilor. „Responsabilii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţialele relaţii ale Nigerului cu Rusia şi Iran”, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Aceasta a subliniat că discuţiile „lungi” s-au concentrat şi pe „modalitatea de a trasa o nouă cale de cooperare, subliniind importanţa respectării suveranităţii Nigerului şi preocupărilor ambelor părţi”.

După obținerea puterii, junta a cerut rapid plecarea soldaţilor fostei puteri coloniale franceze, precum vecinii săi Mali şi Burkina Faso, guvernaţi, de asemenea, de militari, şi s-a apropiat de Rusia.

Statele Unite au un efectiv de aproximativ 1.000 de militari în Niger, implicaţi în lupta antijihadistă din Sahel, şi dispun de o importantă bază de drone la Agadez (nord).

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a fost în vizită în Niger în urmă cu un an pentru a încerca să-l sprijine pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, care se află în arest la domiciliu după lovitura de stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite