Trei cetățeni britanici au fost reținuți în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile afgane țin trei cetățeni britanici în custodie, a anunțat sâmbătă seara postul de televiziune britanic Sky News.

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii a confirmat că în țara în care mișcarea talibană este la putere din august 2021, mai mulți britanici au fost într-adevăr reținuți.

Depunem toate eforturile pentru a asigura accesul consular pentru cetățenii britanici deținuți în Afganistan și pentru a oferi sprijin familiilor lor”, a declarat reporterilor, departamentul.

Potrivit canalului TV, printre deținuți se numără și bloggerul video Miles Rutledge, în vârstă de 23 de ani, care și-a câștigat faima datorită „călătoriilor turistice” în punctele fierbinți. S-a aflat la Kabul în timpul căderii guvernului pro-occidental și a revenirii talibanilor la putere și a fost evacuat de armata britanică. În martie, el a încetat să mai posteze pe rețelele de socializare, presupunându-se că s-a întors în Afganistan.

Al doilea deținător de pașaport britanic aflat în custodia talibanilor este medicul Kevin Cornwell, în vârstă de 53 de ani, care lucrează pentru o organizație de caritate. El a fost reținut de serviciile de informații talibane la 11 ianuarie. Sky News relatează că el este acuzat de deținere ilegală de arme. Potrivit lui Scott Richards, un purtător de cuvânt al ONG Presidium Network care încearcă să-i ajute pe deținuți, britanicul avea licență pentru un pistol păstrat în camera sa de hotel, dar acesta ar fi putut fi pierdut în timpul unei percheziții efectuate de forțele de securitate afgane. 

Al treilea britanic reținut este un manager de hotel din Kabul, al cărui nume și motivele detenției nu sunt cunoscute.

Până acum, nu a existat niciun contact semnificativ [cu deținuții], agențiile internaționale de monitorizare nu au acces la ei”, a spus Richards.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite