Şeful diplomaţiei americane încearcă relansarea dialogului între israelieni şi palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, John Kerry, încearcă relansarea unei serii de întâlniri care vizează restabilirea încrederii pentru dialog între israelieni şi palestinieni, însă în acest moment nu există garanţii că planul se va concretiza.

Şeful diplomaţiei americane a făcut naveta între Ierusalim şi Amman pentru consultări şi a dezvăluit doar câteva detalii din strategia sa de apropiere a părţilor în vederea reluării dialogului. Dragoş Ciocîrlan relatează de la Ierusalim.

Secretarul de stat american, John Kerry, încearcă să înlăture suspiciunile pentru restabilirea încrederii în negocieri. În interval de 24 de ore s-a întâlnit de două ori cu premierul, Benjamin Netanyahu, la Ierusalim şi de două ori cu liderul palestinian, Mahmoud Abbas, la Amman, în Iordania.

Un înalt oficial al Departamentului de stat a declarat că întâlnirea de vineri seară dintre Netanyahu şi Kerry a fost o discuţie detaliată şi de fond cu privire la calea de urmat. De asemena, războiul civil din Siria şi problema iraniană au fost abordate.

Kerry a dezvăluit puţin din planul său care vizează apropierea între părţi şi speră într-un progres înainte de Adunarea generală a ONU din septembrie. Netanyahu a spus deja americanilor că este de acord cu formula propusă de John Kerry, adică o întâlnire între părţi doar pentru a pregăti reluarea negocierilor, ceea ce i-ar permite lui Mahmoud Abbas să ocolească condiţiile prealabile pentru negoceri.

Nu este clar dacă secretarul de stat american ar putea anunţa, zilele acestea, o înţelegere pentru reluarea dialogului israeliano-palestinian sau dacă va trebui să revină pentru reuniuni suplimentare. Purtătorul de cuvânt palestinain Nabil Abu Rudeina spune că preşedintele Mahmoud Abbas se va ntâlni din nou astazi în Iordania cu secretarul de stat american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite