Şefa FMI acuză biroul fostului preşedinte al Băncii Mondiale de manipulare

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a criticat vineri un raport independent despre presupusul său rol într-un scandal de manipulare a datelor referitoare la China, în timp ce se afla la Banca Mondială, spunând că acesta conţine ”erori fundamentale” şi a înlocuit faptele cu insinuări, transmite Reuters.

De asemenea, ea a acuzat biroul fostului preşedinte al băncii, Jim Kong Kim, de manipulare, spunând că biroul său a propus includerea datelor din Hong Kong în clasamentul Chinei în raportul Doing Business 2018 al Băncii Mondiale, pentru a spori statutul Chinei.

Georgieva, care se confruntă cu cereri de demisie, a criticat raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale, într-o declaraţie detaliată adresată comitetului executiv al Fondului Monetar Internaţional, care analizează problema.

Consiliul de administraţie al FMI analizează raport pregătit pentru Banca Mondială care a constatat că şefa FMI, Kristalina Georgieva, în rolul său anterior de director general la Banca Mondială, a presat personalul să schimbe datele economice pentru a favoriza China, a anunţat FMI vinerea trecută.

Georgieva a declarat atunci că nu este de acord în mod ”fundamental cu constatările şi interpretările” raportului independent, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al Băncii Mondiale şi făcut public joi.

Raportul a constatat că Georgieva şi alţi oficiali ai Băncii Mondiale au exercitat ”presiuni nejustificate” asupra personalului pentru a îmbunătăţii clasamentul Chinei în raportul ”Doing Business 2018” al băncii privind climatul de afaceri al ţărilor.

Banca Mondială căuta în acel moment să obţină sprijinul Chinei pentru o majorare mare de capital.

La acea vreme, Georgieva era director general la Banca Mondială.

Georgieva se află la conducerea FMI şi a celor aproximativ 2.500 de angajaţi ai instituţiei financiare din anul 2019. Ea a contribuit la conducerea răspunsului global la pandemia de Covid-19, asigurând în acelaşi timp sprijinul pentru extinderea rezervelor de urgenţă ale FMI de 650 miliarde USD.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite