Scandalul Panama Papers. Ce este şi la ce serveşte o firmă offshore?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O scurgere masivă de documente aparţinând companiei Mossack Fonseca scoate la iveală rolul jucat de jurisdicţiile offshore, precum Panama sau Insulele Virgine Britanice, în opacitatea circuitelor financiare internaţionale.

Scandalul Panama Papers în trei puncte

Cotidianul german Süddeutsche Zeitung a primit 11,5 milioane de documente aparţinând cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, specializat în consultanţă fiscală, pe care le-a împărtăşit cu Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie (ICIJ).

Aceste documente, consultate de 107 publicaţii sub coordonarea ICIJ, oferă informaţii inedite despre activitatea desfăşurată de Mossack Fonseca în perioada 1977-2005 şi opacitatea paradisurilor fiscale.

Alături de mii de anonimi, numele a 72 de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern sau ale apropiaţilor lor apar în scandalul Panama Papers, inclusiv ale unor foşti dictatori acuzaţi de jefuirea propriilor ţări şi de ocolirea sancţiunilor internaţionale pentru a-şi ascunde activele, relatează „Le Monde“, care are acces la documentele scurse de la Mossack Fonseca şi care explică ce este şi la ce serveşte o firmă offshore.

Ce este o firmă offshore?

Acesta este numele dat unor firme înfiinţate în ţări care propun avantaje fiscale şi regulamente lejere, precum Insulele Virgine Britanice, Panama sau Seychelles. O firmă offshore nu exercită activităţi economice în ţara în care este înregistrată, aceasta fiind folosită doar ca paravan.

Pe lângă avantajele fiscale şi regulamentele lejere, jurisdicţiile offshore sunt atractive şi pentru că asigură anonimatul beneficiarului real al unei firme offshore.

Cum se înfiinţează o firmă offshore?

De regulă, există mai mulţi intermediari între beneficiarul real al unei firme offshore şi cel care o înfiinţează efectiv. Beneficiarul se poate adresa la banca sa sau la un cabinet de avocatură specializat în consultanţă fiscală pentru alegerea celui mai indicat paradis fiscal în funcţie de profilul său. Ulterior, intermediarul stabileşte legătura cu un agent care face demersurile necesare pentru înregistrarea firmei offshore.

Mossack Fonseca, de exemplu, poate atrage un client la biroul său din Luxemburg şi să-i înfiinţeze o firmă offshore prin intermediul filialei sale din Insulele Virgine Britanice. Compania din Panama oferă şi alte servicii, de la redirecţionarea corespondenţei până la efectuarea de operaţiuni bancare.

La ce serveşte?

Deschiderea unui cont bancar

Scandalul Panama Papers relevă faptul că o bună parte din clienţi au apelat la Mossack Fonseca doar pentru deschiderea şi administrarea unui cont bancar. În loc să deschidă un cont pe numele lor la o bancă din Elveţia sau Luxemburg, unii beneficiari preferă o firmă paravan pentru deschiderea şi administrarea contului în anonimat. Această metodă este utilizată în general de către persoane care fug de plata impozitelor pe avere sau care vor să-şi ascundă averea reală.

Deţinerea unor bunuri

În acelaşi mod, în loc să cumpere direct o casă sau un iaht în numele lor, unii clienţi o pot face prin intermediul unei firme offshore. Dacă unii intermediari implicaţii în astfel de tranzacţii nu sunt atenţi sau închid ochii, firma offshore poate fi folosită pentru spălarea de bani proveniţi din activităţi infracţionale. Un politician corupt poate, de exemplu, în schimbul unor favoruri, să beneficieze de o vilă deţinută prin intermediul unei firme offshore.

Protejarea averii

Elite din ţări instabile politic sau economic recurg adesea la firme offshore pentru a-şi proteja averile de exproprieri, hiperinflaţie sau de reglări de conturi în caz de schimbare a regimului politic. Acesta este motivul pentru care în scandalul Panama Papers apar mulţi oligarhi ruşi, membri ai Partidului Comunist Chinez şi demnitari de rang înalt de pe cinci continente. O firmă offshore poate fi folosită totodată şi pentru ocolirea unor sancţiuni economice internaţionale.

Activităţi mascate

Alţi actori economici caută în firmele offshore un subterfugiu pe care nu-l oferă societăţile din propriile ţări. O persoană cu interdicţie bancară va găsi prin intermediul unei firme offshore un mijloc de a efectua operaţiuni financiare, un investitor inteligent va găsi oportunitatea de a majora discret capitalul unei alte societăţi, în timp ce un om de afaceri cu trecut dubios va putea să câştige contracte în străinătate fără ca numele său să compromită negocierile.

Extinderea unor activităţi în străinătate

Unii actori economici recurg la societăţile offshore pentru a-şi facilita extinderea la nivel internaţional. Pentru a se instala în Asia de Sud-Est sau în Africa, de exemplu, unele companii franceze înfiinţează în mod transparent firme offshore în colaborare cu parteneri locali.

Este ilegal?

Nu. Majoritatea ţărilor permit desfăşurarea de activităţi economice prin intermediul unor firme offshore.

Atunci care-i problema?

Problema pusă în discuţie în privinţa jurisdicţiilor offshore este că nu se ştie ce anume se întâmplă acolo. Pentru a fi atractive, paradisurile fiscale nu vor să renunţe la practici şi servicii de disimulare căutate de majoritatea clienţilor. Cu toate că unele paradisuri fiscale au fost presate să colaboreze cu organe judiciare şi fiscale din alte ţări, drumul către transparenţă încă este lung, mai ales din cauza slabei cooperări a autorităţilor locale pentru identificarea unor beneficiari reali sau urmărirea unor tranzacţii suspecte.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-panama-papers" target="_blank">View the story "Scandalul Panama Papers " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite