Oamenii lui Patriciu, în documentele #PanamaPapers

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, şi Constantin Lutsenko, fost director al filialei Rompetrol de la Moscova, apar în documentele publicate astăzi în cadrul proiectului de investigaţie #PanamaPapers. Sturza, care a lucrat şapte ani în Rompetrol şi l-a ajutat pe Dinu Patriciu să vândă compania kazahilor de la KazMunaiGaz, este asociat cu Lutsenko în mai multe firme offshore.

Ion Sturza, fost premier şi unul dintre cei mai vocali politicieni pro-europeni din Republica Moldova, apare în dosarul #PanamaPapers, un proiect transfrontalier de investigaţie coordonat de International Consortium of Investigative Journalism. Din 2002, Sturza a fost partener de business cu omul de afaceri Dinu Patriciu, ajutându-l pe acesta să încheie tranzacţia care l-a transformat în cel mai bogat român. 

Acum, legăturile dintre Sturza şi alţi oameni de încredere de-ai lui Patriciu sunt scoase la iveală de Rise Moldova, partenerul din Republica Moldova al proiectului de investigaţie #PanamaPapers. 

În 2005, Grupul Rompetrol anunţă deschiderea reprezentanţei sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deţinea funcţia de vicepreşedinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente. Director al reprezentanţei Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom şi Novochimtrans, dar şi alte companii din domeniul petrolier şi petrochimic din Statele Unite ale Americii şi Germania.

În timp ce lucrau la Rompetrol, Sturza şi Lutsenko erau şi parteneri de afaceri între ei, fiind coacţionari în societatea Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informaţiile din registrul companiilor.

Din funcţia de director în cadrul grupului Rompetrol, Sturza a făcut parte din echipa care a negociat vânzarea acţiunilor deţinute de Dinu Patriciu către grupul kazah KazMunaiGaz. 

Întreaga investigaţie Rise Moldova poate fi citită aici. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-panama-papers" target="_blank">View the story "Scandalul Panama Papers " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite