Panama Papers. Scurgere masivă de documente: Cum şi-au ascuns Putin şi alţi lideri ai lumii banii în paradisul fiscal din Panama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panama Papers. Apropiaţi ai lui Vladimir Putin ar fi rulat două miliarde de euro prin firme din Panama FOTO interfax.ru
Panama Papers. Apropiaţi ai lui Vladimir Putin ar fi rulat două miliarde de euro prin firme din Panama FOTO interfax.ru

Panama Papers. Peste 11 milioane de documente ale unei firme de avocatură din Panama, Mossack Fonseca, dezvăluie felul în care lideri ai lumii s-au folosit de paradisuri fiscale pentru a-şi ascunde averile.

Cele 11 milioane de documente acoperă 40 de ani de activitate desfăşurată de una dintre cele mai secretoase companii din lume, firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama. Acestea arată cum avocaţii şi-au ajutat clienţii să spele bani şi să evite să plătească taxe.

Numele a 72 de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern sau ale apropiaţilor lor apar în datele publicate, inclusiv numele unor dictatori acuzaţi că şi-au jefuit propriile ţări. 

Documentele au ajuns iniţial la cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care le-a împărtăşit cu Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie (ICIJ), format din 107 organizaţii media din 78 de ţări.

Datele dezvăluie existenţa unor companii offshore cu legături cu familiile şi asociaţii fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak, fostului lider libian Moammar Gaddafi şi preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Panama Papers. Miliardele din jurul lui Putin

Serghei Rodulghin FOTO freenews.xyz

image

Documentele mai dezvăluie existenţa unei grupări specializate în spălare de bani condusă de o bancă din Rusia şi formată din numeroşi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC

Spre exemplu, violoncelistul Serghei Roldughin, un prieten din adolescenţă al lui Putin şi naşul fiicei sale, a făcut profituri sute de milioane de dolari din tranzacţii suspecte. 

În documentele companiei sale se stipulează: „compania este un ecran înfiinţat în principal pentru a proteja identitatea şi confidenţialitatea beneficiarului final al companiei”.

Violoncelistul le-a spus, în trecut, reporterilor, că nu este un om de afaceri, iar implicarea sa în tranzacţii complexe offshore dă naştere la suspiciunea că este doar un paravan pentru o altă persoană.

Potrivit  The Guardian, documentele arată că împrumuturi de două miliarde de dolari au ajuns la firme controlate de apropiaţii lui Vladimir Putin. 

   

Panama Papers. 12 lideri naţionali, menţionaţi în documente

Liderii mondiali care apar în documentele din Panama FOTO Colaj ICIJ

image

12 foşti sau actuali şefi de stat sau premieri sunt menţionaţi direct în documentele din Panama. Printre aceştia, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi premierul islandez Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

În documente mai apar numele a şase membri ai Camerei Lorzilor, trei foşti parlamentari conservatori din Marea Britanie şi zeci de donatori către partidele politice din Regat. Toţi aceştia au active offshore în Panama.

Familiile a cel puţin opt actuali şi foşti membri ai politburo-ului Partidului Comunist Chinez au, de asemenea, averi ascunse offshore.

Panama Papers. România, reprezentată „cu mândrie“ de Frank Timiş în documentele din Panama

Printre numele care apar în documentele casei de avocatură din Panama se găseşte şi cel al omului de afaceri român Frank Timiş.

Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Tot în documentele panameze se regăseşte şi filiera offshore prin care este controlată o altă mină importantă de aur din Munţii Apuseni dar şi alte firme active în extracţia petrolului şi gazelor naturale.

Panama Papers. Kremlinul a negat acuzaţiile în avans

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a negat în avans, cu o săptămână în urmă, informaţiile care apar în documentele scurse.

„Am primit nişte întrebări care arătau ca un chestionar de la o organizaţie care îşi spune Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie”, spunea Peskov, citat de TASS, pe 28 martie. Acesta menţiona atunci că publicaţii din Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi Rusia se pregăteau să publice, în câteva zile, informaţii despre Putin.

„Credem că este o campanie coordonată. Cu diverse trucuri, ei încearcă să discrediteze conducerea ţării şi, în primul rând, pe preşedintele Putin”, a mai declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

În ceea ce priveşte întrebările transmise de jurnalişti, Peskov a spus că „au mai fost întrebate de sute de ori şi au primit răspuns de sute de ori. 

Panama Papers. Premierul Islandei răspunde cu bâlbe

Premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, s-a bâlbâit timp de mai bine de un minut şi, într-un final, a decis să plece de la un interviu în care a fost întrebat despre apariţia numelui său în documentele firmei de avocatură din Panama.

El este acuzat că s-a aflat în conflict de interese şi a deţinut o companie offshore în Insulele Virgine Britanice, înregistrată de Mossack Fonseca.

Compania Wintris Inc, înfiinţată în 2007, a fost deţinută, iniţial, în proporţii egale de Gunnlaugsson şi de soţia sa, Anna Sigurlaug Pálsdóttir. În 2009, Gunnlaugsson i-a transferat soţiei participaţia sa în 2009, pentru un dolar.

Datele publicate de ICIJ arată că Wintris deţinea, la momentul crash-ului bancar din Islanda, obligaţiuni în valoare de 500 de milioane de coroane islandeze (aproximativ 4 milioane de euro), ale mai multor bănci din ţară. În 2008, când sistemul bancar islandez s-a prăbuşit, compania actualului premier a devenit creditor în falimentele acestor bănci.

În calitate de prim-ministru, Gunnlaugsson a susţinut decizia de a nu plăti datoriile către creditorii străini rezultate în urma colapsului băncilor islandeze, însă nu a dezvăluit vreodată că ar avea un interes direct în această problemă.

Panama Papers. Prima reacţie a celor de la Mossack Fonseca

Reprezentanţii Mossack Fonseca susţin că firma oferă servicii financiare normale şi nu este implicată în niciun act ilegal.

„Nu putem oferi răspunsuri la întrebări care acoperă subiecte specifice, pentru că asta ar reprezenta o încălcare a politicilor noastre şi a obligaţiilor legale de a proteja confidenţialitatea clienţilor. Totuşi, putem să confirmăm că persoane din multe circumstanţe pe care le citaţi nu sunt şi nu au fost niciodată clienţi ai Mossack Fonseca. [...] Este legal şi obişnuit ca companiile să înfiinţeze entităţi comerciale în jurisdicţii diferite dintr-o gamă largă de motive legitime [...]. Am respectat mereu protocoalele internaţionale pentru a ne asigura, pe cât posibil, că firmele pe care le înfiinţăm nu sunt folosite pentru evaziune fiscală, spălare de bani, finanţarea terorismului sau alte scopuri ilegale”, a declarat compania, ca răspuns la solicitările jurnaliştilor care au investigat documentele.

Mossack Fonseca este o companie specializată în deschiderea de firme offshore în paradisuri fiscale care are birouri în peste 35 de locuri din întreaga lume, printre care Zurich, Hong Kong şi Miami.

Compania a fost fondată în 1977 de Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca. Mossack s-a născut în Germania în 1948. Tatăl său a fost un membru al SS, iar după Al Doilea Război Mondial a emigrat în Panama, unde a lucrat pentru CIA. Ramon Fonseca Mora este un avocat şi romancier panamez, născut în 1952. În prezent, el este şi consilier al preşedintelui Republicii Panama.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/scandalul-panama-papers" target="_blank">View the story "Scandalul Panama Papers " on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite