Satul cu zgârie-nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul din Huaxi
Turnul din Huaxi

O localitate rurală din China va inaugura săptămâna viitoare un zgârie-nori de 328 de metri.

Huaxi va deveni astfel primul sat din lume cu un zgârie-nori. Așezarea ce numără 2.000 de locuitori nu este însă una obișnuită. Pentru propagandiștii comuniști este întruchiparea visului marxisto-leninist. Colectivizarea i-a făcut pe toți nu numai egali, dar și bogați. Fiecare familie are o vilă în stil european, asistența medicală și educația sunt gratuite, la fel și aprovizionarea de zi cu zi cu orez, ulei, fructe și legume din fermele și serele organice ale satului.

Liderii de la centru se mândresc cu realizările Huaxi, astfel că satul a devenit o atracție turistică. Zilnic, circa 2.000 de turiști, în special cadre de partid, vin să vadă miracolul cu ochii lor, scrie "Daily Telegraph".

Miracolul chinez

Înălțimea turnului este egală cu cea a celei mai înalte clădiri din Beijing, pentru a nu supăra partidul. Prosperitatea satului se datorează însă lui Wu Renbao, un fost secretar de partid care a încălcat indicațiile de la centru pentru a face din Huaxi un sat bogat. În 1969, el a înființat o fabrică unde se produceau șuruburi, chiar dacă astfel de inițiative erau interzise și pedepsite sever. A avut noroc și nu a fost prins.

Astfel că în 1992, când Deng Xiaoping a declarat că nu-i nimic rău în a fi bogat, dând startul la miracolul economic chinez, Wu era pregătit. Imediat a obținut un împrumut și a cumpărat materie primă: oțel, cupru, aluminiu. La puțin timp, prețul acestora a crescut și de patru ori.

Astăzi, satul are propria corporație, Jiangsu Huaxi Group, cu investiții în industria textilă, proprietăți sau logistică. De la izbucnirea crizei, corporația a cumpărat cinci nave second-hand și mai vrea să achiziționeze opt. Peste 25.000 de muncitori au venit din diverse zone ale Chinei pentru a lucra aici.
Wu, ajutat de cei patru fii ai săi, are planuri mari pentru Huaxi. În turn va funcționa un hotel de lux și fostul secretar de partid speră că turismul va înflori în zonă.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri