Șase jurnaliști au fost arestați după apariția imaginilor cu președintele Sudanului de Sud care urinează pe el VIDEO

0
Publicat:

Angajații radiodifuziunii de stat au fost reținuți sub suspiciunea că au difuzat clipul cu președintele Salva Kiir la un eveniment oficial.

Președintele Salva Kiir (dreapta) la un eveniment oficial
Președintele Salva Kiir (dreapta) la un eveniment oficial

Șase jurnaliști au fost reținuți de forțele de securitate din Sudanul de Sud din cauza unei înregistrări virale în care președintele țării urinează pe el în timpul unui eveniment oficial, a anunțat un organism de supraveghere a libertății presei.

Clipul, filmat în timpul unui eveniment oficial, îl arată pe liderul sud-sudanez Salva Kiir stând în picioare în timp ce se intonează imnul național, inițial nepăsător în timp ce o pată se întinde pe pantaloni și o baltă se formează la picioarele sale. Camera de filmat se îndepărtează brusc după ce Kiir și anturajul său par să observe ce se întâmplă.

Vineri, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ) a raportat că șase jurnaliști ai Societății de stat South Sudan Broadcasting Corporation (SSBC) au fost reținuți de către Serviciul Național de Securitate al țării, fiind suspectați de publicarea neautorizată a înregistrărilor.

CPJ, citând rapoarte ale presei și persoane care au vorbit sub protecția anonimatului, i-a numit pe cei reținuți ca fiind directorul camerei de control Joval Tombe, operatorul și tehnicianul de cameră Victor Lado, operatorii de cameră Joseph Oliver și Jacob Benjamin, operatorul și tehnicianul de cameră Mustafa Osman și tehnicianul de cameră de control Cherbek Ruben.

Muthoki Mumo, reprezentantul CPJ pentru Africa subsahariană, a declarat că arestările se potrivesc cu "modelul personalului de securitate care recurge la detenție arbitrară ori de câte ori oficialii consideră că reportajele sunt nefavorabile".

"Autoritățile ar trebui să îi elibereze necondiționat pe acești șase angajați ai SSBC și să se asigure că pot lucra fără a mai fi intimidați sau amenințați cu arestarea", a declarat Mumo.

Uniunea Jurnaliștilor din Sudanul de Sud (UJOSS) - care inițial a negat informațiile potrivit cărora jurnaliștii ar fi fost arestați din cauza videoclipului - a cerut o "concluzie rapidă" a anchetei.

"Dacă există un caz de conduită profesională necorespunzătoare sau infracțiune, atunci autoritățile să accelereze un proces administrativ sau juridic pentru a aborda problema într-un mod corect, transparent și în conformitate cu legea", a adăugat sindicatul.

Citând un angajat anonim al televiziunii de stat, site-ul independent de știri Sudans Post a relatat că poliția l-a căutat pe jurnalistul care a filmat accidentul lui Kiir. Un oficial al SSBC a declarat pentru postul independent Radio Tamazuj că radiodifuzorul nu a difuzat imaginile.

Înregistrarea video a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare luna trecută, ceea ce a provocat întrebări cu privire la starea de sănătate a președintelui în vârstă de 71 de ani și la capacitatea acestuia de a guverna o națiune care se confruntă cu conflicte, foamete și schimbări climatice. Dar a stârnit, de asemenea, dezbateri aprinse cu privire la etica postării unor astfel de imagini pe rețelele de socializare și acuzații de lipsă de empatie față de un bătrân.

Kiir a condus Sudanul de Sud de la independența sa în 2011, o președinție marcată de lupte cu un grup disident al Mișcării de Eliberare a Poporului din Sudan - soldate cu sute de mii de morți și care au dat naștere la violențe sexuale, la represiuni împotriva opoziției și la corupție politică.

De la preluarea puterii de către Kiir nu au avut loc alegeri în țară, deși un scrutin este programat pentru 2024.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite